Ξαφνική εμπλοκή με την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις

 

«Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου, που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη».

Αυτό υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην επιστολή Κοστέλο, και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς».
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» καταλήγουν, σχολιάζοντας την επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Τρόικα, με την οποία ζητά να αποσυρθούν υα δύο νομοσχέδια -για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση απαντά στην ΕΕ με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ολομέλεια και την κατάθεση, στη Βουλή, του σχεδίου νόμου για τη διεύρυνση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με ενημέρωση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συγκεκριμένα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την Πέμπτη και στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

 Τι είπε ο Κοστέλο

 Την «εντολή» στην ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση φέρεται να έδωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Channel 4.

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου, ο κ. Κοστέλο απαίτησε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ή τροφίμων σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Όπως αναφέρει ο Μέισον, ο Κοστέλο με επιστολή του «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς το θεωρεί «ασυνεπές» ως προς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αφού προωθείται «μονομερώς» και «με έναν πρόχειρο τρόπο».
Ο Κοστέλο, σύμφωνα πάντα με τον Πολ Μέισον, υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και για τη συνέπεια ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο» σημειώνει. 
Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο θέτει «βέτο» και για το νομοσχέδιο που αφορά φορολογικά θέματα, ήτοι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης