Ο κ. Σαμαράς θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε ένα ολοένα αυξανόμενο κλίμα αμφισβήτησης ακόμα και μέσα στη ΝΔ. Ο αριθμός 180 δεν προκύπτει αφού η συγκυβέρνηση έχει 155 βουλευτές και οι ανεξάρτητοι είναι 23 (σύνολο 178). Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, άρχισαν οι φωνές για το τι πρέπει να γίνει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για σύσταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, θα αρχίσει την συζήτηση για τυο χρέος και θα αλλάξει το Σύνταγμα. Στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα γίνουν το 2016 (κάτι που βολεύει πολλούς). προύποθέτει φυσικά αποχώρηση Σαμαρά από την πρωθυπουργία για να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής και συμμετοχή του Συριζα.
Ο κ. Σαμαράς ούτε που το συζητά φυσικά αλλά αν στριμωχτεί σε απόλυτο βαθμό κανείς δεν γνωρίζει πως θα σκεφτεί. Επιπλέον πιστεύει ότι οι αρνητικές τοποθετήσεις βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης είναι προσωρινές και σε πολλές περιπτώσεις θα αλλάξουν στην εκλογή Προέδρου.
Ιδού χαρακτηριστικές δηλώσεις στη Βουλή :
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ : "Κυβέρνηση εθνικού σκοπού όπου θα ενταχθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να συμβολίζει την ενότητα και να διαθέτει το απαιτούμενο κύρος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει"
ΑΗΔΟΝΗΣ : "Δεν πιστεύω στις εκλογές, όΜως δεν πιστεύω ότι καμία μακρά προεκλογική περίοδος θα βοηθήσει τη χώρα μου. Δεν θα ψηφίσω ναι στην κυβέρνηση"
ΚΟΥΡΑΚΟΣ : "Δεν γυρίζω στη ΝΔ με αυτή την πολιτική. Θα καταψηφίσω την κυβέρνηση. Χρειάζεται πράγματι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικού σκοπού. Γιατί όχι;"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : "Στηρίζω την πρόταση Λυκούδη για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταψηφίσω την κυβέρνηση"