Μητσοτάκης στο Associated Press:«Χείρα φιλίας στον νέο ηγέτη της Τουρκίας αλλά δεν θα είμαι αφελής»

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία μετά τις εκλογές στις δύο χώρες τις επόμενες εβδομάδες αναφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Associated Press ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρεται επίσης στη μεταναστευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στον κίνδυνο υποβάθμισης της οικονομίας αν εφαρμοστείτ «έστω και ένα κλάσμα» από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στο ΑΡ ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών στην Τουρκία αλλά προσθέτει ότι ελπίζει πως η επόμενη κυβέρνηση στη γείτονα χώρα «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».


Ωστόσο ο ίδιος συμπληρώνει ότι παρά την προθυμία του να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία, «δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».


mitsotakis-associatedpress«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο Associated Press.


Όπως σημειώνει το ΑΡ, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν χαμηλό επίπεδο με Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αλλων, να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.«Σε απάντηση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοπλισμών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής» προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου. «Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά» λέει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή, δε, την επαναπροσέγγιση που υπήρξε μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».


Ο Έλληνας πρωθυπουργός σπεύδει, πάντως, να τονίσει ότι οι καλύτερες σχέσεις απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα λέει ότι “έρχεται νύχτα” για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ εποικοδομητικό για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και επαναλαμβάνει ότι «εχω καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα (σ.σ. την απλή αναλογική). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και ακόμα καλύτερα μια μονοκομματική κυβέρνηση».


Με αφορμή, δε, τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο, το Associated Press αναφέρεται στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχιστεί και σε περίπτωση επανεκλογής του.Απαντώντας, μάλιστα, σε καταγγελίες για την μεταναστευτική πολιτική που ασκεί στα σύνορα η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός λέει ότι «δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».
Στο κλείσιμο της συνέντευξής του στο Associated Press και στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που εχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης