Μητσοτάκης για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Δεν θα αποκαλύψουμε τα «όπλα» μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/7/24), μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μιλώντας μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους για τη Βόρεια Μακεδονία, την Κύπρο αλλά και τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Τα Σκόπια αγνοούν την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπων, τι θα κάνει η Αθήνα;

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιεί τι συνταγματικό όνομα έναντι όλων και να αποκαλεί την χώρα του εντός των συνόρων Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Εντός αιθούσης του ΝΑΤΟ δεν ακολουθήσε αυτή την τακτική και ακολουθήσε τη συνταγματική ονομασία. Θεωρώ ότι θα αντιληφθούν ότι είναι μια τακτική αντιπαραγωγική. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους αλλά προϋπόθεση η τήρηση των συμφωνιών.
Πιστεύω ότι η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική.

Για συνάντηση με Ερντογάν και για Κυπριακό:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ικανοποίηση ότι υπάρχει πρωτοβουλία του ΟΗΕ και η απεσταλμένη έδωσε την αναφορά της στον Γκουτέρες, την οποία δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες.  Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλίων στην βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ 20/7. Θα βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουνίου προσκεκλημένος του προέδρου κυρίου Χριστοδουλίδη και αύριο θα συζητήσω με ΓΓ ΟΗΕ πως θα μπορεί να εμπλακεί σε μια προσπάθεια να μπορέσει επιτέλους αυτή η πληγή να κλείσει 50 χρόνια μετά την εισβολή, να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός της Ευρωπαϊκής Επικράτειας

Για την βοήθεια στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία… Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να καταστρέψομε αυτό το υλικό.

Επίσης, ας αξιολογήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων και να τις συγκρίνουμε με εκείνες του 2019»…

«Είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της αμυντική ικανότητα. Η Ελλάδα δε διαθέτει F16 αλλά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί. Φαντάζομαι είδατε την επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η ειρήνη δε μπορεί να επιτευχθεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια της Ουκρανίας».

«Η Ελλάδα δε θα διαθέσει στην Ουκρανία Πάτριοτ και S300» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είπε ότι «συζητήσαμε κοινές προκλήσεις και τα θέματα για την περιοχή των Βαλκανίων».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης