Μέρκελ: Γνωρίζω ότι ζητήσαμε πολλά από τους Έλληνες

"Έχω επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες κατά την οικονομική κρίση", δήλωσε η κυρια Μέρκελ, σήμερα στην Αθήνα, και πρόσθεσε: "Ήμουν πάντα δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό".

«Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία.

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» τόνισε. Υπενθύμισε πάντως ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχει υποστήριξης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν είναι εστία ελλειμμάτων και υπενθύμισε -απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ- πως «και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες».

Είπε επιπλέον ότι «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία», ενώ χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «φώνη της λογικής και της σταθερότητας.

Άδικη ίσως κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη». «Γνωρίζω κ. καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές.

«Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: “Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας την φράση στα γερμανικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης