Κι όμως: Η λύση στην κρίση της Ε.Ε. (και για το ελληνικό χρέος) ήταν και είναι,να τυπώσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ευρώ

 Την ώρα που η τρόικα παραδέχεται ότι το ελληνικό χρέος έχει καταρρεύσει τους τελευταίους τρεις μήνες και η ΕΕ παζαρεύει το ύψος του ''κουρέματος του'', πληθαίνουν οι φωνές που λέγουν πως η λύση είναι μόνο μία. Να τυπώσει η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα ποσό 800-900 δισ .ευρώ, με το οποίο θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη των προβληματικών χωρών.

 Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας υπερτερούν σαφώς των μειονεκτημάτων. Παραταύτα η ηγεσία της ΕΕ δεν το συζητά καν.

 Πράγματι μια ένεση 800-900 δισ. ευρώ με φρέσκο χρήμα θα είχε τις παρακάτω επιπτώσεις:

*Άνοδο του πληθωρισμού στο 5%.

*Πτώση του ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο και άλλα νομίσματα.

*Δημιουργία κακού προηγούμενου δεδομένου ότι μπορεί στο μέλλον κάποιες χώρες να δημιουργήσουν χρέη και να ζητήσουν παρόμοια χρηματοδότηση.

 Εννοείται ότι μια τέτοια λύση ναι μεν θα ανακούφιζε κράτη και μικρομεσαίους αλλά, θα αφαιρούσε μεγάλη αγοραστική δύναμη από τους έχοντες κεφάλαια σε ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα όμως είναι σημαντικά.

*Ανακούφιση της μικρομεσαίας τάξης αφού δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να παίρνονται δυσμενή μέτρα υπερφορολόγησης της και απαξίωσης των εισοδημάτων της.

*Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του τραπεζικού συστήματος και όσων έχουν κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

*Σπουδαία ένεση ρευστότητας στις χειμαζόμενες αγορές των χωρών της ΕΕ.

*΄Εναρξη αναπτυξιακών στρατηγικών σε κάθε χώρα αφού οι περίοδοι λιτότητας θα έχουν τερματιστεί.

Είναι φανερό ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον ηγέτες με το μέγεθος ενός Φρανσουά Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Σμιτ. Συνεπώς η κρίση του ευρώ σε μεγάλο ποσοστό μοιάζει δυσεπίλυτη, εξ' αιτίας των κυβερνήσεων Γερμανίας και Γαλλίας να τολμήσουν και να συμφωνήσουν σε αξιόπιστες λύσεις.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης