Και ο Δικηγορικός Σύλλογος κατά γνωμάτευσης Ντογιάκου

«Οι αντισυνταγματικοί νόμοι δεν τυγχάνουν εφαρμογής και δεν δύνανται να θεραπευτούν με εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις», τονίζεται σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, που συνεδρίασε και τοποθετήθηκε για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (16 ψήφοι υπέρ της άποψης με την οποία εκφράστηκε απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση με τη γνωμοδότηση και 8 ψήφοι για το αντίθετο), βασίστηκε σε σειρά επιχειρημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣΑ, ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης (5002 του 2022) για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι αντισυνταγματικός και κινείται πέραν των ορίων του συντάγματος που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών.

Σε άλλο σημείο της απόφασης, κρίνεται ως μη νόμιμη η δυνατότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί μετά από αίτημα ιδιώτη, όπως στην προκειμένη περίπτωση, από αίτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου, και για τον πρόσθετο λόγο, ότι κατά την απόφαση του ΔΣΑ ο πάροχος είναι και ελεγχόμενος.

Επίσης, ο ΔΣΑ αρνείται τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης περί απορρήτου, στο σκέλος εκείνο που αφορά την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για ενημέρωση των πολιτών για θέματα παρακολούθησης από την ΑΔΑΕ σε Τριμελές Όργανο που συγκροτείται από δυο εισαγγελείς και τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Προς τούτο, ο ΔΣΑ, τοποθετείται πως «καμμία κρατική αρχή δεν μπορεί να παρεμποδίζει την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δείτε επίσης