Η τρόικα έρχεται χωρίς να θέλει αλλαγές στο μνημόνιο, όμως τελικά θα κάνει πίσω

τρόικα

Έρχεται η τρόικα στην Αθήνα με μια και μόνο απαίτηση προς την νέα ελληνική κυβέρνηση: Θέλετε να αλλάξουμε όρους του μνημονίου; Δώστε πρώτα εσείς δείγματα γραφής με το κλείσιμο άχρηστων φορέων του Δημοσίου, τις μειώσεις δαπανών και τον περιορισμό του διεφθαρμένου-γραφειοκρατικού κράτους και τότε θα σας πούμε "ναι".

Οι τη τρόικας έρχονται έχοντας ήδη ενημερωθεί από δημοσιεύματα του Τύπου για τις προθέσεις των Ελλήνων. Έτσι θα αρχίζουν και επισήμως από αύριο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αναθεώρηση του Μνημονίου και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι επικεφαλής της, πάντως, φέρονται να είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με βασικά σημεία της Προγραμματικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, θεωρώντας ότι είναι ασύμβατα με τα έως τώρα συμφωνηθέντα. Και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους γι’ αυτό.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο, επισπεύδοντας ταυτόχρονα την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού και ενδεχομένως την ψήφισή του. Στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικήσει παράταση του χρόνου για μείωση του ελλείμματος κατά δύο χρόνια (έως το 2016), καθώς και τροποποιήσεις σε μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, όπως η μείωση των ειδικών μισθολογίων και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η τρόικα αντιτίθεται σε αλλαγές επί αυτών των θεμάτων, σημειώνοντας ότι έχουν οριστικοποιηθεί.

Η ελληνική πλευρά πάντως έχει πολλά επιχειρήματα. Η λιτότητα δεν απέφερε τίποτε, υπάρχει ανάγκη για πολιτική ηρεμία και τέλος, "ναι" θα προχωρήσουμε άμεσα στις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης