Όσο το πολιτικό σύστημα μηχανεύεται τρόπους επιβίωσής του, η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη.
Είναι εντελώς... φυσιολογικό λοιπόν η ανεργία να φτάσει στο 18,4% με τους νέους να είναι ο ένας στους δύο άνεργος! Η Ελλάδα ζεί την πρωτοφανή ανικανότητα και ιδιοτέλεια των πολιτικών που έχουν εκθέσει τη χώρα διεθνώς. "Φάρσα", "πάλι τα ίδια", είναι το νόημα των τίτλων των έγκυρων ευρωπαικών εφημερίδων, για όσα θλιβερά έγιναν ( και ) χθες.
Αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαδήμος είναι στο Προεδρικό Μέγαρο και φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Η νέα κυβέρνηση ωστόσο θα είναι με "δεμένα χέρια". Η χώρα θα συνεχίζει ακυβέρνητη με την κοινωνία να είναι έτοιμη να ξαναβγεί στους δρόμους.
Υφεση σε ποσοστό 5,5% επί του ΑΕΠ προβλέπει η φθινοπωρινή Εκθεση της Ε.Ε. για τη χώρα μας το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το 2012 η ύφεση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 2,8%, ενω το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα σημειωθεί ανάπτυξη κατά 0,7% επί του ΑΕΠ.
Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει, επίσης έλλειμμα 8,9% εφέτος, 7% το 2012 και 6,8% το 2013 και χρέος «ιαπωνικών» διαστάσεων: 198,3% το 2012 και 198,5% το 2013. Σημειωτέον ότι η Κομισιόν διευκρινίζει ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, για τη διαμόρφωση των προβλέψεων που ανακοινώθηκαν δεν ελήφθησαν υπόψη οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011.
Σε ότι αφορά την υπόλοιπη ευρωζώνη, η έκθεση εκτιμά ότι θα μετεωρίζεται μεταξύ ύφεσης και (αναιμικής) ανάπτυξης το 2012. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών προβλέπουν για τις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ανάπτυξη μόλις 0,5% την επόμενη χρονιά (και 1,3% το 2013), ενώ ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας ύφεσης.
Αισιοδοξότερες είναι οι προβλέψεις της Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης. Προβλέπει συγκεκριμένα για το τρέχον έτος έλλειμμα 4,1% αντί για 4,3%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2012 η πρόβλεψη για το έλλειμμα είναι 3,4% (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 3,5%). Το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της ευρωζώνης προβλέπεται να φθάσει στο 90,4% το 2012 και στο 90,9% το 2013.
Πως ναυάγησε του Πετσάλνικου
Eτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στην περίπτωση που ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμενε στην επιλογή του κ. Φ. Πετσάλνικου για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού και δεν προχωρούσε στην επιλογή μιας «ισχυρής προσωπικότητας», ήταν το βράδυ της Τετάρτης περί τους 50 βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι με χειρόγραφη επιστολή τους ενημέρωναν για την «αδιαπραγμάτευτη αξίωσή» τους να βρεθεί λύση σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης μας έναντι της πατρίδας και του ελληνικού λαού διαδηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αξίωσή μας να υπάρξει εντός της σήμερον ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος, επιλέγοντας ισχυρή προσωπικότητα για τη θέση του Πρωθυπουργού. Εάν αυτό δεν συμβεί εντός της σήμερον, αύριο το πρωί, 10.11.2011, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας. Είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας».