Η κοινωνία των 10 δευτερολέπτων και της έλλειψης αξιών δεν μπορεί να ελπίζει πουθενά.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Λυσίας ήταν απολύτως σίγουρος για τούτο: Αν ήθελε να πείσει για κάτι τους Αθηναίους πολίτες, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε αυτούς με έναν μακροσκελή λόγο, μνημείο επιχειρημάτων, ρητορικής δεινότητας και πειστικότητας.

Ο Λυσίας δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τότε, όταν έγραφε τους περίφημους λόγους του, πως 2.500 χρόνια μετά η κοινωνία των ανθρώπων δεν θα είχε καμία ανάγκη για επιχειρήματα και ρήτορες αλλά για... "ατάκες" των 10 μόλις δευτερολέπτων..! Κι όμως: Ο άνθρωπος σήμερα δεν θέλει πια να διαθέσει πάνω από 10 δευτερόλεπτα για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητά του. Την ζωή του. Μπορείς να τον ερεθίσεις σε 10 δεύτερα;

Η καταστροφή ήρθε από την τηλεόραση φυσικά. Στον τηλεοπτικό χρόνο, αν θέλεις να αποσπάσεις την προσοχή του τηλεθεατή, έχεις μόνο 10 δεύτερα! Το γνωρίζουν οι πολιτικοί, το γνωρίζουν οι διαφημιστές, το γνωρίζουν ΟΛΟΙ. Δείτε την ατάκα Πάγκαλου "όλοι μαζί τα φάγαμε". Δεν υπάρχει επιχείρημα. Δεν υπάρχει ίχνος αληθείας. Δεν υπάρχει ούτε η ανάγκη ενός σύγχρονου Λυσία να βάλει τα πράγματα στην θέση του. Τι υπάρχει; Μόνο μια ατάκα 10 δευτερολέπτων... Και αυτό είναι αρκετό για να συντηρείται στην κοινωνία ένα ανύπαρκτο θέμα επί μήνες παντού: Στα ΜΜΕ, στο Διαιδίκτυο, στα καφενεία, στις συζητήσεις.

Η "ατάκα των 10 δευτερολέπτων", είναι το ζητούμενο ακόμη και στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Μπείτε στο Facebook και διαβάστε - τι άλλο; - ατάκες των 10 δευτερολέπτων... Αυτές κερδίζουν τα περισσότερα like και αναμεταδίδονται ταχύτατα σαν κάτι σοφό και σπουδαίο.

Το ανθρώπινο ενδιαφέρον των... 10 δευτερολέπτων έχει μια καταλυτική παρενέργεια: Οι άνθρωποι ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΠΙΑ. Ούτε αναλύουν τίποτε. Πώς να εξηγήσεις στην κοινωνία των 10 δευτερολέπτων ότι η κοινωνία παγκοσμίως καταρρέει διότι έχει διαλυθεί η συνοχή της από την έλλειψη ΑΞΙΩΝ; Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο αποσύνθεσης ακριβώς γιατί πέραν του καταναλωτισμού και του (ανήθικου) κέρδους, δεν υπάρχουν πρότυπα.

Οι κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις έχουν πια εξαφανιστεί ως δραστηριότητα. Η διαφορά Δεξιάς και Αριστεράς, δεν υπάρχει όλοι λένε ή κάνουν ακριβώς τα ίδια. Και ενώ είναι ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ που καταστρέφουν την κοινωνία του 21ου αιώνα, ΚΑΝΕΙΣ δεν διαθέτει πάνω από 10 δεύτερα για να ακούσει κάτι για όλα αυτά.

Αυτό φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Διαθέτει μόνο 10 δευτερόλεπτα για τα σοβαρά της ζωής του. Ή για να κάνει την πλάκα του - είναι και αυτό μια άμυνα στα δεινά του. μια τέτοι κοινωνία δεν έχει καμία ελπίδα φυσικά να βρεί τον δρόμο της. Χωρίς πρότυπα και αξίες και χωρίς διάθεση να ακούσεις, το τέλος έχει έρθει και λέγεται ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ, που είναι πολυτιμότερος και από το χρήμα.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης