Γιατί οι Έλληνες καθυστερούν την αξιολόγηση; Αυτό αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι συνυπολογίζοντας την αέναη ανακανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ολοκληρώνει οτιδήποτε. Γίνονται όμως και δεύτερες σκέψεις.
Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να πιστεύεουν ότι η ομάδα Τσίπρα "σπρώχνει" την αξιολόγηση προς την 23η Ιουνίου, ημερομηνία-κλειδί, καθώς είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, που θα κρίνει αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι.
Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση, ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις κοντά στο διάστημα που θα εξελίσσεται το βρετανικό δημοψήφισμα.
Με αυτό τον τρόπο, καθώς η Ε.Ε. θα είναι ευάλωτη μη θέλοντας άλλη μία κρίση πριν κληθούν οι Βρετανοί να πάνε στις κάλπες, η ελληνική πλευρά θα πετύχει καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο παρασκηνιακά προειδοποιούν: "Αν όντως αυτή είναι η ελληνική τακτική «τότε οι Ελληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση"!
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
Η ελληνική κυβέρνηση δημόσια κάνει προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες όμως βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία τα αφήνει ανοιχτά.
Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Επιμένουν δε ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.