Εντολή Μητσοτάκη: Αεροσκάφη και κομάντος στην Αίγυπτο για τους Έλληνες του Σουδάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να στείλει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. 

Ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Αμυνας.

Σημείωσε ότι το θέμα απεγκλωβισμού Ευρωπαίων υπηκόων θα θέσει ο ίδιος αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. «Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν.

Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης