Εκλογές 2023- Τσίπρας: «Ισχυρή κοινωνία» από τα δυτικά προάστια

Από το Αιγάλεω και την Νίκαια, στους Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδάρι περιοδεύει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την «ανατροπή των συσχετισμών» ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές κατά την Κουμουνδούρου δεν είναι μόνο τα «κόμματα και πρόσωπα», αλλά «κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας», όπως επισημαίνεται, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δίνει ταξικό χρώμα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, υπό την σημαία της «ισχυρής κοινωνίας».
Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «αλαζονική συμπεριφορά» του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία μεταφράζουν ως «δείγματα γραφής για το τι θα σημάνει η ανεξέλεγκτη παντοδυναμία του». Στην κατεύθυνση αυτή, δείχνουν με νόημα τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την συνταγματική αναθεώρηση, περιγράφοντας ότι κεντρικοί στόχοι της ΝΔ είναι οι 180 έδρες, αλλά και η πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ώστε να μην υπάρχει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό πραγματικό αντίβαρο στη ΝΔ».
Γενικό προσκλητήριο
Ταυτόχρονα, για την αξιωματική αντιπολίτευση το κοντέρ έχει μηδενίσει και η ψήφος στην κάλπη φιλοδοξούν στην Κουμουνδούρου να αποτελέσει «μήνυμα» ότι η χώρα «χρειάζεται ένα κράτος που θα προστατεύει τους αδύναμους, θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα υπηρετεί τα δικαιώματα όλων». Αυτό το νόημα είχε και το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα από την Νίκαια προς όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα αρραγές προοδευτικό μέτωπο. Αποδέκτες του καλέσματος του κ. Τσίπρα είναι τόσο εκείνοι οι πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ το Μάιο, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και όσοι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν επιθυμούν έναν «ανέλεγκτο και παντοδύναμο Μητσοτάκη».

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας τις ταξικές αποχρώσεις του προγράμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εστίασε χθες στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αναθερμαίνοντας τους δεσμούς του με την μεσαία τάξη, αλλά και με το εργατικό δυναμικό. Κατά την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί πρωτίστως τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως οι «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται η ΝΔ, μεταφράζονται «σε ανασφάλεια και άθλιες συνθήκες δουλειάς».
Υπό αυτό το πρίσμα, στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης με στόχο την «ισχυρή κοινωνία» περιλαμβάνονται: άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, «για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη», όπως διεμήνυσε η Κουμουνδούρου. Πέρα από τα εργασιακά, ωστόσο, οξεία επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στο πεδίο της φορολογίας, κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο για φέτος, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4 δισ σε σχέση με πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν ήταν 1,5 δισ ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα, ενώ οι έμμεσοι φόροι έφτασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους. Ακόμη, εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιτίθεται των έμμεσων φόρων και προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς», αποσαφηνίζοντας επιπλέον πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν προβλέπει «καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, μόνο στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης