Εκλογές 2023: Οι προτάσεις μας είναι υπέρ της μεσαίας τάξης, λέει ο Ανδρουλάκης

Σε σκληρή προεκλογική κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται η δημόσια αντιπαράθεση για τη φορολογική πολιτική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες από τη Χίο επέμεινε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, όπως για τους μερισματούχους είναι υπέρ της μεσαίας τάξης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρώην υπουργός, Άκης Σκέρτσος τόνιζε ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στο πρόγραμμά της τρεις νέους φόρους, που καταλήγουν σε αύξηση της φορολογίας σε μερίσματα, επιχειρήσεις και γονικές παροχές.


«Το νέο πουλέν του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος, υποστηρίζει ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα είναι άδικη, χτυπάει τη μεσαία τάξη και αφελληνίζει την ελληνική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιβάλει 5% φόρο οριζόντια στα μερίσματα. Είτε έχεις 10.000 μέρισμα είτε 70.000 είτε 2 εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε κομματική προεκλογική εκδήλωση στη Χίο και ανέφερε ένα παράδειγμα για μέρισμα 70.000 ευρώ. «Για να καταλάβετε τον λαϊκισμό και πώς τα μίντια στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη με την επίθεση που μας κάνουν σήμερα, ο φόρος για το μέρισμα από 3.500 πηγαίνει στις 4.500. Για ένα χιλιάρικο κ. Σκέρτσο θα αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία ή μήπως αφελληνίζεται επειδή πουλήσατε τα κόκκινα δάνεια στα funds και τα κοράκια εκβιάζουν τον ελληνικό λαό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς;», υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ  αναφερόμενος στη «δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση». Τέλος η φορολογική πολιτική- πρόσθεσε- με την οποία οι λίγοι κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης.

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι δίκαιη φορολογική πολιτική και αυτή που προτείνεται από το κόμμα του για τις γονικές παροχές. «Μας καταγγέλλουν γιατί τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές, το πάμε στις 400.000 ανά γονέα, δηλαδή στις 800.000 συνολικά. Για πείτε μου εσείς; Υπάρχει γονιός της μεσαίας τάξης ή αδύναμος Έλληνας, που έχει να μεταβιβάσει στα παιδιά του περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, κ. Μητσοτάκη; Ποιον αφορά αυτή η αδικία; Τον λαό ή τους ολιγάρχες φίλους σας;» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνοντας ότι το πλάνο του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.


Η κόντρα εν τω μεταξύ με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε μετά από το -σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη- «λεκτικό λάθος» της υποψήφιας με το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου, η οποία δήλωσε ότι έκανε σαρδάμ και αντί να πει ότι με την πρότασή τους μειώνεται η φορολογία για τη μεσαία τάξη είπε ότι αυξάνεται. Στη συνέχεια ο ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής  μίλησε για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω, ενώ ο  Δημήτρης Μάντζος επανήλθε στο θέμα επιχειρώντας να εξηγήσει ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, «μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση».


Η άγρια κόντρα είχε και διαδικτυακή εξέλιξη χθες το βράδυ μεταξύ του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Άδωνη Γεωργιάδη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδειξε στο Twitter τον χάρτη φορολόγησης μερισμάτων στην Ευρώπη και επικαλέστηκε τις φορολογικές επισημάνσεις του ΟΟΣΑ τον περασμένο Γενάρη, ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ δήλωσε ότι αυτός είναι φόρος στο μέρισμα, δηλαδή στη διανομή των κερδών, και όχι φόρος επί των κερδών. Και συμπλήρωσε συγκεκριμένα θέτοντας σχετική ερώτηση προς το ΠΑΣΟΚ: «αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο συντελεστή από γειτονικές και άρα ανταγωνιστικές σε μας Οικονομίες; Και πώς θα ισοφαρίσετε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε η αύξηση του, πχ στο 15% και που θα οδηγούσε πολλούς να επιλέγουν ως έδρα τους τις άλλες χώρες;». Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι απέφυγε να μειώσει έμμεσους φόρους με αποτέλεσμα να παραμένει χαμηλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια στα ράφια. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν από την άλλη πλευρά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε κατά τη διάρκεια της τετραετίας βασικούς φόρους, όπως είχε υποσχεθεί από την προεκλογική περίοδο του 2019.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης