Εκλογές 2023: Θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» Τσακαλώτος και Δραγασάκης

Σε διαφορετική τροχιά από αυτή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως προς το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εμφανίστηκαν χθες οι πρώην Υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης, καθώς αμφότεροι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», σε περίπτωση που το κόμμα τους τερματίσει δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Τσίπρας: «Πρώτος και με διαφορά» ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα χθες, από τη Δράμα όπου περιόδευε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από το ακροατήριο καθαρή νίκη στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά, την επόμενη μέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα πάει τον τόπο μπροστά και δεν θα μπούμε στις περιπέτειες των επαναληπτικών εκλογών που θέλει ο κ. Μητσοτάκης». Στην ίδια κατεύθυνση, «ο κ. Μητσοτάκης και το καθεστώς του για να χάσει, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, είναι απλά τα πράγματα. Δεν τα λέει μόνο η πολιτική λογική, τα λένε και τα Μαθηματικά. Η «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα φύγει από το Μαξίμου μόνο αν χάσει τις εκλογές. Και θα χάσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τους απόλυτους αριθμούς, για να συμπληρώσει πως «η πλειοψηφία δεν θα είναι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και στους ψηφοφόρους. Μπορούμε να το πετύχουμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στις εκλογές».

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και με τη συμμετοχή του  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, βρίσκει σύμφωνο ως μια πιθανή δυνατότητα τον πρώην Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ και, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θέλει την κυβέρνηση ηττημένων, απάντησε: «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά.... Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%»

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας είχε διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε προοπτική συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων» κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star Channel στις αρχές Απριλίου, λέγοντας πως «εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας και σημείωνε: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».


Εξηγώντας, ωστόσο, τη συλλογιστική του απέναντι σε μια «κυβέρνηση ηττημένων», ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε χθες πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας», όπως σημείωσε. Ερωτηθείς ακόμη για την εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις διαφωνίες για τις Πρέσπες, είπε ότι στον δικό του τομέα, τα οικονομικά, δεν δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης