Εκλογές 2023: Η στρατηγική Ανδρουλάκη για τον δεύτερο γύρο

Στη στρατηγική του δεύτερου γύρου στρέφει τώρα την προσοχή της η Χαριλάου Τρικούπη, προσβλέποντας στην κατάλληλη διαχείριση και την αξιοποίηση της εκλογικής δυναμικής που εμφάνισε σε συνθήκες απλής αναλογικής.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας- εν΄όψει και της ορκωμοσίας της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με τα 41 μέλη- ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την άρτια προετοιμασία των στελεχών της «πρώτης γραμμής», ώστε όταν δοθεί το «σήμα» της επανεκκίνησης για την τελική μάχη να υπάρχει και καθαρό μήνυμα προς τους πολίτες και ικανοί «πολλαπλασιαστές» για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Πρόκειται για ένα δύσκολο «στοίχημα», η προσέγγιση του οποίου ξεκινά από την επομένη της διάλυσης της νέας Βουλής (την προσεχή Δευτέρα) και της προκήρυξης των εκλογών, που θα γίνουν στις 25 Ιούνη. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε συνάρτηση με την αισθητή  μείωση της  απόστασης που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκ των πραγμάτων η ιδανική ευκαιρία της Χαριλάου Τρικούπη για το επόμενο καθοριστικό βήμα σε προεκλογικό χρόνο.

Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η κατάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περνά μέσα από την καθημερινή αύξηση των δημοσκοπικών επί του παρόντος ποσοστών τους. Οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να τον πετύχουν, αρκεί να αποφύγουν «μοιραία» λάθη.


Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει στις κλειστές συσκέψεις με το επιτελείο του ότι πρώτον η «γραμμή» επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία μετά τη μεγάλη της νίκη πρέπει να είναι προγραμματική, τεκμηριωμένη και αταλάντευτη και δεύτερον η αναμέτρηση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, πρέπει να εξελιχθεί χωρίς τα στελέχη να εμφανίζουν αλαζονικές τάσεις και διάθεση ρεβανσισμού. «Δεν μπορείς να πλησιάσεις και να πείσεις με έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης ψηφοφόρους και να τους επαναπατρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, που επιμένει με τις εισηγήσεις του στην «γραμμή» ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την Κουμουνδούρου. Η προτροπή του είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία οι «πανηγυρισμοί» για τις επιδόσεις τους την περασμένη Κυριακή και να εστιάσουν στη «μεγάλη εικόνα» και τις προφανείς δυσκολίες της.

Η στρατηγική καταρχάς του δεύτερου γύρου έχει αρχίσει να οικοδομείται στη βάση της παραδοχής ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ κοντά αλλά και ταυτόχρονα πολύ μακριά από το να κατακτήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- υπό την έννοια ότι ο περίπου ένας μήνας από τις κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική είναι το αναγκαίο όχι όμως απαραίτητα και το ικανό διάστημα για την… ανταλλαγή πίστας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έμπειρο στέλεχος εκτιμά ότι είναι πιθανή η σχετική συσπείρωση δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 25 Ιούνη, όπως και οποιαδήποτε άλλη «αρνητική έκπληξη για εμάς, που μπορεί να μας κοστίσει την ημέρα της κάλπης». Ο δρόμος που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν γενικότερα συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη του προγραμματικού πλάνου του ΠΑΣΟΚ για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τη σύνδεσή του με το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνουν.
Αυτόν τον δρόμο θα επιχειρήσει να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή το πρωί, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθήνα. Απευθυνόμενος, προς τους υποψήφιους και τους εκλεγμένους βουλευτές, τα στελέχη αλλά και το δικό του επιτελείο θα ζητήσει ενότητα και σκληρή μάχη προσδιορίζοντας και το πλαίσιο της δράσης και της επιδίωξης

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης