Αποχή από την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σκέφτονται στη Νέα Αριστερά-Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ

Σκέψεις για ηχηρή διαφοροποίηση από πλευράς της Νέας Αριστεράς επικρατούν τις τελευταίες ώρες με φόντο την τέταρτη -και τελική- ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένο ότι η εκλογή του Κώστα Τασούλα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα θεωρείται «κλειδωμένη», καθώς στην τέταρτη ψηφοφορία που θα λάβει χώρα μεθαύριο, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου απαιτούνται μόλις 151 θετικές ψήφοι, στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να απέχουν από τον καταληκτικό γύρο της Προεδρικής εκλογής.

Στην οπτική της Νέας Αριστεράς ο απαιτούμενος αριθμός των 151 ψήφων υπέρ του κ. Τασούλα, ο οποίος εξασφαλίζεται άνετα με βάση τη δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον καθιστά έναν «κομματικά εκλεγμένο» Πρόεδρο. Σε αυτήν την προοπτική, για τα ίδια στελέχη τυχόν αποχή τους από τη διαδικασία θα υπογραμμίσει την πολιτική απομόνωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό, γιατί η εκλογή του θα έχει επιτευχθεί από την υπερψήφισή του από το σύνολο της ΝΔ και ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές και όχι, πάντως, από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πιθανές «παρενέργειες»
Ωστόσο, σε περίπτωση που η Νέα Αριστερά επιλέξει να μην παραστεί στον τέταρτο γύρο της Προεδρικής εκλογής, τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο της κατάταξης στη δεύτερη θέση για την υποψήφια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη. Σημειωτέον ότι η κυρία Κατσέλη είχε υποστηριχθεί μέχρι πρότινος από τους έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με αποτέλεσμα να έρχεται δεύτερη σε ψήφους και πάνω από Τάσο Γιαννίτση, πρώην υπουργό και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από πλευράς μας μια διαδικασία αυτού του είδους και με ένα τέτοιο πρόσωπο», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του προ ημερών στον «Αθήνα 9,84», αφήνοντας να αιωρούνται στην πολιτική ατμόσφαιρα εναλλακτικά σενάρια ως προς την στάση του κόμματός του, στον τέταρτο γύρο της Προεδρικής εκλογής.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική στάση της Νέας Αριστεράς απέναντι στην καταληκτική ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς όλα τα δεδομένα αναμένεται να συνεκτιμηθούν εκ νέου ως προς τη λήψη της όποιας απόφασης.

Κυρίως, γιατί η θετική ψήφος των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη είχε εκληφθεί ως ένα πρώτο και ευοίωνο σήμα από πλευράς των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της εκκίνησης μιας προγραμματικής διαδικασίας για μελλοντική συνεργασία τους με την Κουμουνδούρου. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης είχε μιλήσει από νωρίς για την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, στα πρότυπα του νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, όπου ο συνασπισμός όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατάφερε να αναχαιτίσει ως ένα βαθμό την επέλαση της Ακροδεξιάς.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων απέναντι στην υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να ζητά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας.

Για την Κουμουνδούρου, η χρονική στιγμή που αιτήθηκε την απόσυρση δεν ήταν τυχαία, καθώς συνέπεσε με την ολοκλήρωση της τρίτης προσπάθειας, όπου δηλαδή απαιτούνταν 180 θετικές ψήφοι. Καθώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν, είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο ότι ο κ. Τασούλας θα είναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου με 151 ψήφους, βεβαιότητα που έκανε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ζητήσει την απόσυρσή του, πριν την οριστικοποίηση της εκλογής του στην τέταρτη ψηφοφορία.

Στη γραμμή της απόσυρσης της υποψηφιότητας Τασούλα έχουν κινηθεί τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε τους τόνους κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής και με αφορμή την κατάθεση αιτήματος για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, επικαλούμενη συμπληρωματικά στοιχεία, των οποίων δεν είχε λάβει γνώση, παρά την επίδοσή τους τον περασμένο Αύγουστο, στη Βουλή.

Αν, όμως, η Νέα Αριστερά επιλέξει την οδό της αποχής χωρίς να την ακολουθήσουν στην ίδια επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τότε το τελευταίο θα αποδειχθεί πολλαπλά κερδισμένο, αφενός γιατί ο Τάσος Γιαννίτσης θα τερματίσει δεύτερος στην κούρσα της Προεδρικής εκλογής και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εμφανιστεί πιο αδύναμος κοινοβουλευτικά, αλλά και περιορισμένος πολιτικά, καθώς οι έντεκα θετικές ψήφοι της Νέας Αριστεράς υπέρ της Λούκας Κατσέλη είχαν αρχίσει να καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των δύο ομογάλακτων, προοδευτικών κομμάτων.

Πολύ περισσότερο, όταν η Νέα Αριστερά έδειξε μέχρι πρότινος διάθεση καλής θέλησης, αφού υπερψήφισε τρεις φορές την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, αν και η δική της πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλαδή αυτή του Χρήστου Ράμμου δεν έτυχε αποδοχής από πλευράς της Κουμουνδούρου. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης υπήρξε από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που εξέλαβαν τα μεγάλα συλλαλητήρια για την υπόθεση των Τεμπών ως «τομή», ζητώντας την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με απόληξη μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, χρειάστηκε αρκετό χρόνο, για να αποκρυσταλλώσει την τελική της θέση απέναντι σε έναν κοινό προοδευτικό βηματισμό, προτείνοντας αρχικά προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των Τεμπών, για να καταλήξει στην ανάγκη για άμεση πρόταση μομφής, ενώ στο ενδιάμεσο βίωσε την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί μεμονωμένα, καταθέτοντας αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης