Εκλογές 2023: Ανάλυση των 8 τελευταίων γκάλοπ

Σύμφωνα με αναλύσεις απο το "Πρώτο Θέμα" δημιουργούνται  βάσιμες προσδοκίες στο κυβερνητικό επιτελείο για ένα αποτέλεσμα που θα προοιωνίζεται τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι πλέον θέμα ολίγων ημερών η επίσημη αναγγελία της ειλημμένης απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προκηρυχθούν οι εκλογές για την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί από το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει με την παρούσα σύνθεσή του μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στο τέλος της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να εισηγηθεί στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής «για ανανέωση της λαϊκής εντολής», όπως προβλέπει το άρθρο 41 του Συντάγματος.

Με βάση λοιπόν τις αναλύσεις απο το "Θέμα" καταλήγουμε στο ότι

Πρώτον, στην πρώτη κάλπη δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη σύμπραξη του πρώτου κόμματος, καθώς σε καμία περίπτωση το άθροισμα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ 25 δεν περνά τον πήχη των 151 βουλευτών που χρειάζεται για να λάβει η λεγόμενη «κυβέρνηση των ηττημένων» ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, αλλά, όπως είναι γνωστό, ο Περισσός έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε τέτοια προοπτική.

Δεύτερον, στην επαναληπτική κάλπη ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική. Με τον καινούριο εκλογικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25%, κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία αποτελεί το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Τρίτον, «κλειδί» υπό τις παρούσες συνθήκες για την επίτευξη της αυτοδυναμίας αποτελεί η είσοδος ή μη στην επόμενη Βουλή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο κινείται στο όριο του 3%. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης