Η Ελλάδα καταστρέφεται από το ανίκανο πολιτικό της σύστημα. Οι πολιτικοί της χώρας δεν μπορουν να κάνουν τίποτε περισσότερο από περικοπές μισθών αλλά αυτό ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Έχει πλέον αρχίσει να εδραιώνεται στους δανειστές της χώρας η πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι σε θέση να προωθήσει αλλαγές πέραν των μισθολογικών περικοπών. «Εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα δεν έχει προωθήσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε προ ημερών στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή.
Έτσι οι δανειστές δεν θέλουν να αναλάβουν "μια χώρα που δεν εννοεί να διορθωθεί", παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια για την απρόσκοπτη λειτουργία του ελληνικού κράτους στενεύουν διαρκώς. Η Ελλάδα τείνει να εξαντλήσει τα λίγα κρατικά χρηματικά αποθέματα που υπήρχαν αλλά και όλα τα επιτρεπτά όρια αναλήψεων κεφαλαίων από διεθνείς οργανισμούς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπεριλαμβανομένης. Δηλαδή ξεμένει από ρευστό.
Αυτή η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας δεν φαίνεται λοιπόν να έχει ληφθεί υπόψιν από τους διεθνείς δανειστές, που μέσω της τρόικας, εξακολουθούν να εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους. Δεν επείγονται, αφήνοντας επί της ουσίας την ελληνική πολιτική ηγεσία μόνη της απέναντι στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Στα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν απολύτως τι πρέπει να κάνουν για τη διάσωση της χώρας τους και ότι ενόσω αυτοί βραδυπορούν θα βραδυπορεί και η έκθεση της τρόικας."Όλα είναι στο χέρι τους" δηλώνουν.
Σημειώστε ότι η ηγεσία της τρόικας, κυρίως δε οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχει ατύπως ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι με βάση τις ως σήμερα δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χαρακτηρίσουν το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο με χρονικό ορίζοντα το 2020.
Για να συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει με βάση τις αντιλήψεις της τρόικας να λάβει άμεσα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, θα μπορούσαν να είναι της τάξεως των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ αν είναι «αμφιλεγόμενα» θα πρέπει να είναι της τάξεως των 14 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές έχουν εξοργιστεί με την ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και τι κάνουν; Έχουν ρίξει το μπαλάκι σε αυτούς και περιμένουν...