Ένα νέο, πρωτόγνωρο για τα πολιτικά χρονικά της χώρας τοπίο, διαμόρφωσαν τα αστικά κέντρα και οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Η «μεγάλη ανατροπή», διαμόρφωσε μία καινούργια σύνθεση της νέας Βουλής, στην οποία δεν βρήκαν θέση προβεβλημένα και επιφανή στελέχη των - έως τώρα, τουλάχιστον-, μεγάλων κομμάτων.
Οι κάτοικοι κυρίως του Λεκανοπεδίου που βιώνουν πιό άμεσα και απτά τις επιπτώσεις του Μνημονίου, ανέτρέψαν άρδην το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, αποδοκίμασαν πολιτικά πρόσωπα που χειρίσθηκαν κρίσιμους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής τα δύο τελευταία χρόνια και έστειλαν νέα μηνύματα τα οποία ανατρέπουν τα μεταπολιτευτικά δεδομένα.
Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα σ΄ όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, έριξε βαριά τη σκιά του στις πολιτικές εξελίξεις. Δεινή ήττα δεν υπέστη μόνον το ΠαΣοΚ, κάτι το οποίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο λόγω των πρωτοβουλιών που ανέβαλε τα δύο περίπου χρόνια του Μνημονίου, αλλά και η ΝΔ, παρά την συνολική αύξηση των εδρών της στο Κοινοβούλιο, λόγω της πριμοδότησης των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών εκτόξευσε τα ποσοστά του στο 21,82% των ψήφων έναντι μόλις 7,40% που είχε στην εκλογική αναμέτρηση του 2009. Η Ν Δ δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει ούτε το ήμισυ των ποσοστών της λαμβάνοντας 12,40% από 26,62% του 2009. Τα ποσοστά του ΠαΣοΚ στη Β΄ Αθηνών κατρακύλησαν στο 9,07% από 40,23% που είχε το 2009, στέλνοντας το Κόμμα στην πέμπτη εκλογική θέση, πίσω από το ΚΚΕ (9,64%) και τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες (9,99%).
Η εξέλιξη αυτή επέφερε στη Β΄ Αθηνών ανατροπές και στα πρόσωπα που εκλέγονται στην εν λόγω περιφέρεια. Έτσι, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠαΣοΚ, που είχαν χειριστεί κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου, παραμένουν εκτός Βουλής. Στην Β΄ Αθηνών από το ΠαΣοΚ εκλέγονται μόνον τέσσερις βουλευτές, οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Απόστολος Κακλαμάνης και Μίμης Ανδρουλάκης. Αντιθέτως, εκτός Βουλής παραμένουν στελέχη, όπως ο Ιωάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Γ. Κουτρουμάνης, ο Δ. Ρέππας, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η Αθηνά Δρέττα κ.λπ. κ.λπ.
Η Ν.Δ λόγω του εκλογικού νόμου διασώζει στη Β΄ Αθηνών τη βασική της κοινοβουλευτική ομάδα εκλέγοντας 14 βουλευτές. Εκλέγονται οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Σοφία Βούλτεψη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αργύρης Ντινόπουλος,Σπύρος Γεωργιάδης, Ευάγγελος Μειμαράκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παπαγιωτόπουλος, Αννα Καρμαναλή, Βύρων Πολύδωρας,Αικατερίνη Παπακώστα και Παπαθανασίου Γιάννης. Εκτός Βουλής όμως μένουν μία σειρά προβεβλημένα στελέχη όπως ο Γιώργος Βερναδάκης, Ευάγγελος Αντώναρος,Αθανάσιος Γιαννόπουλος κ.λπ.
Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και στην Α΄ Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που κόμμα της Αριστεράς αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην Α΄ Αθηνών, η οποία ανέκαθεν υπήρξε το προπύργιο των κομμάτων της δεξίας και, εν μέρει, του ΠαΣοΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του (19,11%) συγκριτικά με το 2009 (7,98). Η Ν.Δ. πήρε 15,79% το ήμισυ του ποσοστού της του 2009 (31,75%). Στο 9,71% από το 35,52% του 2009 κατρακύλησε το ΠαΣοΚ. Η Ν.Δ. εκλέγει οκτώ βουλευτές λόγω του εκλογικού νόμου, τρείς ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις έναν το ΠαΣοΚ.
Από τη ΝΔ εκλέγονται οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Πιπιλή, Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης Μηταράκης,Προκόπης Παυλόπουλος και Ανδρέας Ψυχάρης. Εκτός Βουλής παραμένουν οιΜανώλης Αγγέλακας, Μανώλης Μαυρομάτης, Διονύσης Παπαδόγγονας, Γιάννης Κοραραχάης κ.λπ.
Στην Α΄Αθηνών επήλθε κυριολεκτικά «σφαγή» πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΠαΣοΚ. Το Κόμμα εκλέγει μόνον τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Εκτός Βουλής παραμένουν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Παντελής Οικονόμου, Χρήστος Παπουτσής, Νάσος Αλευράς κ.λπ.
Ενδεικτικό του νέου πολτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν εκλέγει βουλευτή στην Α΄ Πειραιά. Στην Α΄Πειραιά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από 5, 83% το 2009 εκτοξεύθηκαν στο 19,16%. Η ΝΔ πήρε 16,66% που είναι ακριβώς το μισό του 32,97% που είχε πάρει το 2009. Το ΠαΣοΚ πήρε μόλις 8,61% από 38,88 του 2009 και ήρθε πέμπτο κόμμα, πίσω ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή (8,88).
Από έναν βουλευτή εκλέγουνστην Α΄Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, η ΝΔ τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, το ΚΚΕ την κυρία Ελπίδα Παντελάκη, οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες τον κ. Π.Μελά και η Δημοκρατική Αριστερά την κυρία Μαρία Ρεπούση.
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και στην Β΄Πειραιά στην οποιία συγκέντρωσε ποσοστό 23,85% από 5,69% του 2009. Η ΝΔ συγκέντρωσε μόλις το 9,77% από 23,06% του 2009 και ήρθε τρίτο κόμμα μετά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (12,40%) και το ΚΚΕ (12,29%). Εκτο κόμμα με 8,16% έναντι 44,34% του 2009 ήρθε το ΠαΣοΚ_ ακόμη και μετά τη Χρυσή Αυγή (9,49%).
Παρά ταύτα, το ΠαΣοΚ στην Β΄Πειραιά εξέλεξε έναν βουλευτή τον κ. Π. Λιντζέρη, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης κ.λπ. Η ΝΔ εξέλεξε τον κ. Ι.. Τραγάκη, ενώ εκτός Βουλής έμειναν οι κ.κ. Αναστάσιος Νεράτζης,Φαήλος Κρανιδιώτης, Παναγιώτα Βοϊδονικόλα κ.λπ.
Άρδην άλλαξε η πολιτική γεωγραφία και στην Αττική. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 4, 94% του 2009 πήρε 19,40%. Η ΝΔ έχασε πάνω από το μισό των ψήφων της συγκεντρώνοντας 13,71% από 29,46% του 2009. Το ΠαΣοΚ που ήρθε έκτο κόμμα μετά τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες (13,52%), τη Χρυσή Αυγή 9,69% και το ΚΚΕ (8,71%), συγκεντρωσε ποσοστό 8,24% από 43,12%.
Η ΝΔ στην Αττική εξέλεξε τέσσερις βουλευτές τους κ.κ. Μάκη Βορίδη, Γεωργία Μαρτίνου, Γ. Βλάχο και Αθανάσιο Μπούρα. Δεν εξελέγησαν οι κ.κ. Πέτρος Δούκας, Νίκος Καντερές, Αθανάσιος Κατσιγιάννης, Δήμητρα Ράπτη κ.λπ. Το ΠαΣοΚ εξέλεξε μόνον την κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου. Δεν εξελέγησαν οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Λιάρος, Κώστας Βρεττός, Ελισάβετ Γράψα, Νίκος Αναστασίου κ.λπ.