Η απόπειρα ηθικής απαξίωσης, με υπαινιγμούς ότι η βελγική δικαιοσύνη χειραγωγείται από ελληνικά πολιτικά συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενες εκλογές είναι η κατεύθυνση που, πιθανότατα, θα ακολουθήσει η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Γεωργούλη. Ο, πρώην πλέον, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται πως είναι αθώος και ότι οι καταγγελίες περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών από το περιβάλλον του στις Βρυξέλλες, είναι κατασκευασμένες και κατευθυνόμενες, με σκοπό να βλάψουν πολιτικά τον ίδιον και, εμμέσως, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελένη Χρονοπούλου δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει την τιμωρία του Αλέξη Γεωργούλη για όσα έκανε -πάντα σύμφωνα με την ίδιαν- εις βάρος της. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ακολουθήσουν την ίδια οδό τα τρία επιπλέον άτομα που φέρονται να έχουν υποστεί παρόμοια κακοποιητική συμπεριφορά από τον Γεωργούλη, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε καταγγελία, μήνυση κ.λπ. ή θα προτιμήσουν τη σιγή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γεωργούλης χρησιμοποιούσε μεγάλο αριθμό συνεργατών στο γραφείο του, προκλητικά δυσανάλογο του φόρτου εργασίας, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν νέοι, οι οποίοι έκαναν πρακτική άσκηση στις Βρυξέλλες. Η τακτική αυτή του Γεωργούλη, όπως έχει γίνει γνωστό από ψιθύρους, είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην υπόλοιπη ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνον.
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ από το Βέλγιο, πρώην συνεργάτης του Γεωργούλη είχε καταγγείλει εργασιακό εκφοβισμό στο αρμόδιο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεδομένου όμως ότι οι φάκελοι τέτοιου είδους αναφορών καλύπτονται από αυστηρό απόρρητο, δεν είναι γνωστή οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου. Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.
Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες. Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί σαν κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε ο κολασμός του θα είναι, πιθανώς, βαρύτερος.