Προστασία μνημείων και αναμονή άδειας για τις έρευνες της Αρχαίας Ελίκης

Πολλή και σημαντική δουλειά έγινε, κατά τη θερινή περίοδο, στον χώρο ερευνών της Αρχαίας Ελίκης, αφού και αυτή παρήλθε χωρίς την απαιτούμενη άδεια ανασκαφών από το υπουργείο πολιτισμού.

Το έργο των υπευθύνων περιορίστηκε στη συντήρηση και προστασία των μοναδικών μνημείων, ενώ σημαντική πρόοδο σημείωσε η μελέτη υφαντικών εργαλείων που βγήκαν προ ετών στην επιφάνεια από μονάδα υφασμάτων, συναφών κατασκευών, δωματίων και αποθηκευτικών χώρων.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης Ντόρα Κατσωνοπούλου, αφού προβεί σε δημόσια καταγγελία για τη μη συμμόρφωση υπηρεσιακών παραγόντων τπυ ΥΠΠΟ στη δεύτερη έκθεση ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης - που τάσσεται υπέρ των ερευνών χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, θα ενημερώσει τη νέα υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά για το «παράνομο πάγωμα των ανασκαφών» την τελευταία πενταετία, με απώλειες στην ανάπτυξη της περιοχής και απώλειες για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η διένεξη της Ομάδας Ερευνών, υπό την διεύθυνση της δρ. αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, με το υπουργείο Πολιτισμού, θα λήξει μόνο με την ανάκληση υπουργικής απόφασης του 2015.