Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος: Ταινία για τη ζωή της Όλγας Μπενάριο Γκούτμαν

Με την προβολή μιας ταινίας η οποία αναφέρεται σε μία από τις πιο ηρωικές γυναικείες φιγούρες του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, μία γυναίκα σύμβολο, θύμα του βραζιλιάνικου φασισμού και των ναζί, ολοκληρώνονται την προσεχή Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, οι προβολές του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Τίτλος της ταινίας «ΟΛΓΑ» . Η ταινία αναδεικνύει της ζωή της Όλγας Μπενάριο Γκούτμαν η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία από εβραϊκή οικογένεια και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από τα 15 της χρόνια.

Όταν το 1930, ο πρώτος της σύζυγος και στέλεχος του ΚΚ Γερμανίας Όττο Μπράουν συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης η Όλγα οργανώνει μια παράτολμη ένοπλη επιχείρηση για την απόδρασή του μέσα από την αίθουσα όπου δικαζόταν. Διαφεύγουν μαζί στην Τσεχοσλοβακία κι από εκεί στη Σοβιετική Ένωση.

Η Όλγα Μπενάριο αναδεικνύεται σε κεντρική μορφή της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων. Αναλαμβάνει και εκτελεί πολλές διεθνείς αποστολές για λογαριασμό της Κομιντέρν, πράγμα που της στοίχισε μια σύλληψη στη Μεγάλη Βρετανία για κατασκοπεία.

Το 1934, κι ενώ έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, της ανατίθεται η αποστολή να βοηθήσει τον ηγέτη του ΚΚ Βραζιλίας Λουίς Κάρλος Πρέστες στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στη χώρα του.

Υποδύονται το ζευγάρι Πορτογάλων, περνούν από μια σειρά χώρες για να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι που φτάνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η κάλυψη έχει στο μεταξύ μετατραπεί σε πραγματικότητα και η Όλγα Μπενάριο είναι πλέον ζευγάρι με τον Πρέστες. Μαζί με άλλους ξεκινούν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚ Βραζιλίας.

Η συνέχεια επί της οθόνης…