Γιορτή του Μώμου: 14 ερασιτεχνικές ομάδες, ακόμα κι από Βρυξέλλες, ανέδειξαν τη Σάτιρα στο Πατρινό Καρναβάλι(ΦΩΤΟ)

Διαγωνισμός σατιρικών δεκαλέπτων για το Βραβείο Κοινού. Ψηφίστηκαν οκτώ ομάδες ενώ οι άλλες δύο α. Η «Ομάδα Πνευματικού Κέντρου ΟΤΕ Αχαΐας» και β. Η «Ομάδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών Τρελοί κι αδέσποτοι» δεν συμμετείχαν στο βραβείο λόγω εντοπιότητας.Εισέπραξαν όμως ζωηρό χειροκρότημα από το κοινό για τα εξαιρετικά δρώμενα που παρουσίασαν, βραβευμένα και τα δυο στη κατηγορία των κειμένων (πρωτότυπου και διασκευασμένου)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
 1ο Βραβείο Κοινού Θεατρική στην Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» (έτος ίδρυσης 1989) που παρουσίασε το δρώμενο «Τα σκάγια» από το έργο «Βγιόλα μου» του Γιάννη Νιωτάκη
 2ο Βραβείο Κοινού στη Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) που παρουσίασε το δρώμενο «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο«ΜisteroΒuffo» του Ντάριο Φο
 3ο Βραβείο Κοινού στη Θεατρική Ομάδα Λέρου που παρουσίασε απόσπασμα από το έργο «Μήδεια» του Μποστ

Και ακολούθησαν, με τη σειρά που ψηφίστηκαν:
• Θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (2019)
• Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών (1984)
• Θεατρική Ομάδα Δήμου Φυλής (2008)
• Θεατρική Ομάδα Φιλιατών (2010)
• Θεατρική Ομάδα Πάργας (2006)

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
 Αχιλλέας Αρχοντής από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Πάτρας-Αχαΐας (έτος ίδρυσης 2007) για το δρώμενο «Οι Γκουρμέδες»

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (μοιράζεται)
 Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006) για το δρώμενο «Πλύσις εγκεφάλου» από το έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά
 « Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών» / ATELIER THEATRAL GREC, BRUXELLES (1984) ίδρυσης 2009) για το δρώμενο «Το παράπονο μιας γυναίκας του λαού ή Γιατί ψηφίζω δεξιά» του Γιώργου Σκούρτη, σε διασκευή Τάσου Νυχά

ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (μοιράζεται)
 Δημήτρης Σκεύης από την «Θεατρική Ομάδα Φιλιατών» (2010) για τη διασκευή του στο παλιό τραγούδι του στιχοπλόκου Γιώργου Μπίλη, σε δρώμενο με τίτλο: «Χήρα βοηθείας»
 Χαραλαμπία Καραμπούλα από την Θεατρική Ομάδα «Τρελοί κι αδέσποτοι» (2023) για τη διασκευή σατιρικών κειμένων από παλαιότερες επιθεωρήσεις και σατιρικές εκπομπές και τη δημιουργία παράστασης με τίτλο: «Τα ίσια, ανάποδα»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Σταμάτης Μπαντούνας από την Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007)για το δρώμενο «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο «ΜisteroΒuffo» του Ντάριο Φο

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ (δεν απονέμεται)

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ (μοιράζεται)
 Γεωργόπουλος Κώστας, Κουτρουμπής Θανάσης, Παναγόπουλος Χρήστος, Ρουμελιωτάκης Λάμπρος από την Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007) για την ομαδική ερμηνεία στο ρόλο του Γελωτοποιού στο δρώμενο «Η Γέννηση του Γελωτοποιού» από το έργο «ΜisteroΒuffo» του Ντάριο Φο

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (μοιράζεται)
 Κατερίνα Λόκα από την «Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας» (2019) για τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στο απόσπασμα από το έργο «Σιγά τα αίματα - Oresteia the nextgeneration» του Άκη Δήμου
 Λευτέρης Διαμαντάρας , από την «Θεατρική Ομάδα Λέρου» (1982) για το ρόλο της Μήδειας στο απόσπασμα από το έργο «Μήδεια» του Μποστ

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 Γιάννης Νήρας από το Θεατρικό εργαστήρι «Η Αυλαία» Πάργας (2006) για τον Ρόλο του Ιωάννη Ιωάννου στο δρώμενο «Πλύσις εγκεφάλου» από το έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
 Στέλλα Νικολοθανάση από την «Θεατρική Ομάδα Δήμου Φυλής» (2008) για το απόσπασμα από το έργο «Φαύστα» του Μποστ

Έπαινος

ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 Μανώλης Τσιρακάκης από την Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» (1989) για το ρόλο του Γαβρίλη στο απόσπασμα «Τα σκάγια» από το έργο «Βγιόλα μου», του Γιάννη Νιωτάκη

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ- ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Διονύσης Βούλτσος
2.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Βλαχάκη Συγκλητική /Θεατρολόγος
5.ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ- ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Βασιλόπουλος Περικλής

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ
Το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο κι ανάμεσα στους θεατές, μεγάλο μέρος αποτελούσαν οι φιλοξενούμενες ομάδες με τους συνοδούς τους απ’ όλη τη χώρα.
Γρήγορα βρήκε ο κόσμος τη θέση του με την οργάνωση της προπώλησης από τα μέλη του Ρεφενέ (Ουρανία Αναστασοπούλου, Βίκτωρας Γαλανάκηςμε τη βοήθεια των Ανδρέα Σκιαδαρέση, ΕιρήνηςΓαλιατσάτου, Παναγιώτη Γεωργόπουλου) και τη σύμπραξητης πατρινής ομάδας εθελοντών «Πανταχού Παρών». Απονομές έκαναν: Η κυρία Σ. Χρυσοπούλου, διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού, ο κος Α. Φίλιας(Αντιπεριφερειάρχης ), η κυρία Α. Καλλιμάνη δημοτική σύμβουλος, η Σ. Βλαχάκη θεατρολόγος, μέλος της κριτικής επιτροπής και εκπρόσωπος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος, μέλος επίσης της Κριτικής Επιτροπής.
Παραβρέθηκε εκ μέρουςτης ΚΕΔΗΠ και το μέλος του Δ.Σ. κύριος Κώστας Δραγώτης.
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής (Σ. Βλαχάκη & Δ. Βούλτσος) αναφέρθηκαν στην μεγαλύτερη αναλογία σατιρικών δρώμενων ανάμεσα στις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Σημείωσαν ακόμη την ανεβασμένη ποιότητα των θεαμάτων και το δέσιμοτων ερασιτεχνών μεταξύ τους, με αφορμή το Φεστιβάλ. Παρότρυναν δε τους παριστάμενους θιάσους να συνεχίσουν να δημιουργούν με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και την ομαδική προσπάθεια. Να συνεχίσουν να βγάζουν «καινούριους εαυτούς», μέσω της μεταμόρφωσης και της θεατρικής Τέχνης
Τα ιντερμέδια του ρεφενέ (θεατρικές «γέφυρες» μεταξύ των 10λέπτων) είχαν το χαρακτήρα σατιρικών διαφημίσεων. Κείμενα και ιδέες που κατατέθηκαν και υλοποιήθηκαν από πολλά μέλη της ομάδαςγια την ανεργία, την ακρίβεια, τα κακώς κείμενα στη παιδεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, την εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις εκκεντρικότητες της μόδας, που άρεσαν και χειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν το ζευγάρι «Εξερευνητής»/Λευτέρης Σπετσιέρης που κυνηγούσε θυμωμένος, ανάμεσα στα θεατρικά 10λεπτα,τη «Μελισσούλα»/Χρύσλα Μελλά και στο τέλος μ’ ένα μπουκέτο λουλούδια την ξανακέρδισε, όπου μαζί πλέον μας οδήγησαν στη ψηφοφορία του κοινού, στις απονομές και τις ανακοινώσεις, ως γνήσιοι οικοδεσπότες του «Μώμου» και του Πατρινού Καρναβαλιού.
Έκπληξη: Με το που σηκώθηκε η αυλαία 10 εκπρόσωποι ομάδων (ένας από κάθε μία) αυτοπαρουσιάστηκαν δίνοντας, όνομα-επίθετο-επάγγελμα-πόλη και ομάδα που συμμετέχουν, υπογραμμίζοντας στην ουσία τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.
Οι θεατές ενθουσιασμένοι, πολλές φορές διέκοψαν την ροή των 10λέπτων με χειροκροτήματα, ενώ στο θέατρο βρέθηκαν και μικρά παιδιά, όπου σε κάποιες στιγμές σχολίαζαν με μικρά επιφωνήματα.Η παράσταση ολοκληρώθηκε με τον καθιερωμένο χαιρετισμό των ομάδων με το τραγούδι τωνApurimac «Εκεί στις Μπραχάμες».
Υπήρξαν θεατές που ρωτούσαν να μάθουν πότε θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το βίντεο της παράστασης και πήραν τη διαβεβαίωση από τους οργανωτές ότι αυτό θα γίνει μέσα στο καρναβάλι.
Πέραν των βραβείων του Κοινού και της Κριτικής Επιτροπής και ενώ διαρκούσε η διαδικασία της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν και τα « Βραβεία Λόξης Φαιδρά» (φωτοστέφανα με μούντζες) που συνοδευόντουσαν από έμμετρα «κουτσομπολιά» συνδεδεμένα με την θεατρική παρουσία κάθε ομάδας, τα οποία συνέγραψαν η Πέπη Γαλανοπούλου με την ΛιλήΚουτρούκη από τος Ρεφενέδες.
Στα αναμνηστικές πλακέτες με τη μορφή του Σάτυρου και τα μετάλλια, με τη μορφή του Διονύσου, προστέθηκαν λικέρ κρασιού για κάθε ομάδα, προσφορά του «Συλλόγου Παρασκευή» στους φιλοξενούμενους.
Οι διοργανωτές δεν ξέχασαν βέβαια να αναφέρουν τη Κατερίνα Λειβαδά και την αγάπητης για το Φεστιβάλ,καθώς καιτην καίρια συνδρομή της προέδρουτης ΚΕΔΗΠ «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρας Κουρή, στην εξέλιξη του θεσμού όλα αυτά τα χρόνιαπαρ’ όλο που δεν παραβρέθηκε στο θέατρο λόγω ενός μικρού ατυχήματος.
Το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στα μεσάνυχτα, ακολούθησε δείπνο στο ξενοδοχείο «Άδωνις» (που έκαμε και τη δικιά του σημαντική οικονομική προσφορά στο Φεστιβάλ) και ακολούθησε ξέφρενος αποκριάτικος χορός ανάμεσα στα μέλη διαφορετικών ομάδων που δεν άργησαν να γίνουν μια μεγάλη παρέα. Η παρέα του Μώμου του Πατρέα (!) Αμφιτρύωνες οι Α. Σκιαδαρέσης, Ε. Γαλιατσάτου, Β. Γαλανάκης,Ο. Αναστασοπούλου.
Την Κυριακή 18/2/2024 έγινε ξενάγηση των φιλοξενούμενων ομάδωνστη πόλη,από τους Ε. Σπετσιέρη, Ε. Γαλιατσάτου,
Η αυλαία για το (δια ζώσης) Φεστιβάλ, έπεσε με μια ευχή: «Και του Μώμου!»
Ακολουθεί ο «Διαδικτυακός Μώμος» που ανεβαίνει στη πλατφόρμα του Πατρινού Καρναβαλιού αύριο Τρίτη 20/2/2024 ώρα 12 το μεσημέρι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΚΑΛΕΠΤΩΝ

1.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΕΔΗΠ (Πατρινό Καρναβάλι)
Αντωνοπούλου Αμαλία Καθηγήτρια πιάνου Ωδείου Μότσαρντ
2.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΣΗΕΠΗΝ
Παναγοπούλου Αλεξάνδρα Δημοσιογράφος
3.ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Βλαχάκη Συγκλητική Θεατρολόγος
4. Βούλτσος Διονύσης/σκηνοθέτης-ηθοποιός
5.ΕΝΝΕΑΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΡΕΦΕΝΕ
(υπολογιζόμενη ως μία ψήφος)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βλαχάκη Συγκλητική Θεατρολόγος
Βούλτσος Διονύσης /σκηνοθέτης-ηθοποιός
Βασιλόπουλος Περικλής /σκηνοθέτης-ηθοποιός

ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΡΕΦΕΝΕ
(με αλφαβητική σειρά)
Χρήστος Αβραντινής, Ελένη Αγγελοπούλου, Έλενα Αναστασοπούλου,
Ουρανία Αναστασοπούλου, Βίκτωρ Γαλανάκης, Πέπη Γαλανοπούλου, Ειρήνη Γαλιατσάτου, Γιάννης Γεωργακάκης, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Χριστίνα Γεωργοπούλου-Γαλανοπούλου, Χριστίνα Καλυβιώτη, ΛιλήΚουτρούκη, Χρύσλα Μελλά, Κωνσταντίνος Μουρτάς, Τάσος Μπούντης, Φώτης Παλαιολόγος, Ευάγγελος Πολυβίου, Νίκος Πραγιάννης, Θοδωρής Σίδερης, Ανδρέας Σκιαδαρέσης, Ελευθέριος Σπετσιέρης, Θεόδωρος Στεφανίδης. Γιώργος Φλογεράς, Δημοσθένης Χριστόπουλος.