Μπήκαν οι πρώτοι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα Καλάβρυτα


Τους πρώτους δημοσίως προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος έχει αποκτήσει εδώ και λίγες ημέρες ο Δήμος Καλαβρύτων.

Από το καλοκαίρι, ο Δήμος είχε ξεκινήσει την εκπόνηση ενός Σχεδίου με τη χωροθέτηση σημείων όπου θα τοποθετούνταν φορτιστές οχημάτων. Τις προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκαν οι τρεις πρώτοι φορτιστές σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ με βάση τον σχεδιασμό αναμένονται και άλλοι φορτιστές, που θα πάρουν θέση τους επόμενους μήνες.

Στα οριοθετημένα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων απαγορεύεται η στάθμευση και επιτρέπεται μόνο η στάση για επαναφόρτιση οχημάτων. Οι τρεις φορτιστές έχουν τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Αγίου Αλεξίου και 13ης Δεκεμβρίου, στην οδό Σκαλτσά και στη Βύρωνος, ενώ από το 2021 είναι τοποθετημένος φορτιστής και στο Χιονοδρομικό.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της υπηρεσίας Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων Δήμου Καλαβρύτων, πραγματοποιήθηκε η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων υπερκείμενου σχεδιασμού και ειδικότερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις εθνικές στρατηγικές και στρατηγικές περιφερειακού επιπέδου, τη μελέτη των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της περιοχής καθώς και την ανάλυση των πληθυσμιακών δεδομένων και κατανομής της κατοχής οχήματος και θέσεων στάθμευσης τα οποία αποτελούν τη βάση για τη χωροθέτηση των ηλεκτρικών φορτιστών.

Επίσης μελετήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων του Δήμου, οι ειδικές θέσεις στάθμευσης ΙΧ (όπως για παράδειγμα ΑμεΑ), θέσεις ΤΑΧΙ, λεωφορείων και φορτοεκφορτώσεων, έγινε ανάλυση των υποδομών του οδικού δικτύου, των ποδηλατοδρόμων, των πεζοδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με την καταγραφή των μελλοντικών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όπως προκύπτουν από αντίστοιχα Σχέδια και προτάσεις.

Τέλος, χωροθετήθηκαν θέσεις στάθμευσης και σημεία επαναφόρτισης Η/Ο, οχημάτων ΑΜΕΑ, λεωφορείων δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας, ΤΑΞΙ, οχημάτων τροφοδοσίας και τουριστικών λεωφορείων σύμφωνα με τις αντίστοιχες Τεχνικές Οδηγίες του ΥΠΕΝ.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.