Nέα παρέμβαση Νικολόπουλου για τη λίστα Λαγκάρντ
Επανέρχεται ο βουλευτής και συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος, στην υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” και με νέα κοινοβουλευτική παρέμβασή του καταθέτει μία ακόμα σειρά ερωτημάτων προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Οικονομικών, μετά και από όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή “Λαβύρινθος” της ΕΤ3.
Ο κ. Νικολόπουλος εξακολουθεί να θέτει ερωτηματικά ως προς την κυβερνητική “αφωνία” που υπάρχει γύρω από τη συγκεκριμένη ή και άλλες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και ενδεχομένων φοροφυγάδων, αλλά και ζήτημα ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομικών.
“Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως Υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του τις λίστες των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών και η μηδενική μέχρι σήμερα εξέλιξη, ενισχύουν τη δυσοσμία που αποπνέει η πολιτική ζωή της χώρας”, σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας πως ο καθένας πλέον μπορεί να κάνει πολλές υποθέσεις και να μιλήσει, είτε για εκβιάσεις πολιτικών αντιπάλων από τους πρώην κυβερνώντες, είτε για διαχρονική κάλυψη ανομιών, μεγάλων ονομάτων της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής.
«Δεν πρέπει να μάθουμε επισήμως τα ονόματα των δημοσίων προσώπων που εμπλέκονται στις λίστες, ώστε να δούμε τι ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια; Μήπως με βάση αυτές τις λίστες έγιναν ή γίνονται - όπως δημόσια καταγγέλλεται - πολιτικές ή επιχειρηματικές διευθετήσεις; Δεν πρέπει επιτέλους να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και η Βουλή;” τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως μετά από σαράντα μέρες, τεράστιες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και ειδικά του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα έπρεπε να έχει απαιτήσει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, άμεσα.
Ο Αχαιός πολιτικός προσθέτει: “Τι υποκρύπτει η εκκωφαντική σιωπή του Πρωθυπουργού; Γιατί δεν βάζει ο ίδιος τέλος σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση και δεν στέλνει... πακέτο στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται; Γιατί, με δική του πρωτοβουλία, δεν βγάζει στο φως τις λίστες των μεγαλοκαταθετών και των παρανόμως πλουτιζόντων, Γιατί δεν μαθαίνουμε ποιός έχει την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, τον ίδιο που ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής «φωτογράφισε»; Ο κ. Σαμαράς δεν ρώτησε τον κυβερνητικό του συνέταιρο ποιον εννοούσε; Δυστυχώς, τα ερωτηματικά είναι πλέον πολύ περισσότερα και πολύ πιο σκληρά. Η κυβέρνηση εμφανίζεται, είτε ανίκανη, είτε να μην θέλει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης!”
Ακόμα, ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνει: “Πολύ έγκριτος νομικός με διαβεβαίωσε πως μπορούν να αποδοθούν στον Παπακωνσταντίνου και στον Βενιζέλο ως υπουργών Εθνικής Οικονομίας και στον Διώτη ως ανώτατο διοικητικό όργανο του ΣΔΟΕ και ποινικές ευθύνες, γιατί:
α) Η λίστα αυτή έστω και σε ηλεκτρονική μορφή αποτελεί έγγραφο κατά το άρθρο 13 περίπτωση γ΄ του Ποινικού Κώδικα, που προορίζεται ή είναι πρόσφορο να αποδείξει γεγονός που έχει έννομη σημασία πχ φοροδιαφυγή. Αφού η λίστα αυτή δόθηκε από επίσημο όργανο της Γαλλικής Δημοκρατίας (όρος που πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον νομικά και που αποκρύπτουν τα ΜΜΕ ή δεν τονίζουν τη σημασία του, ως Όργανο-Υπουργός Γαλλίας), δεν μας ενδιαφέρει νομικά αν παρόμοια λίστα κατάρτισε και κάποιος τρίτος ιδιώτης στην Ελβετία ως προϊόν παράνομης ενέργειάς του. Στην Ελλάδα η λίστα περί της οποίας γίνεται λόγος, ουσιαστικά αποτελεί έγγραφο-αναφορά ονομάτων σε ηλεκτρονική μορφή προερχόμενη από ανώτατο διοικητικό -κυβερνητικό όργανο (Υπουργό ) της Γαλλικής Δημοκρατίας και αποτελεί πλέον κατά το ελληνικό ποινικό και φορολογικό δίκαιο νόμιμη αναφορά ονομάτων ως εμπλεκομένων σε θέματα φοροδιαφυγής. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να ελεγχθεί υπηρεσιακά από τα ελληνικά Διοικητικά και Προανακριτικά όργανα (Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και ΣΔΟΕ) με κάθε μυστικότητα και να διενεργηθεί προκαταρκτική διοικητική και συγχρόνως προκαταρκτική ποινική έρευνα για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τις φορολογικές και ποινικές διατάξεις που δίνουν ανακριτική αρμοδιότητα στον Προϊστάμενο της ΣΔΟΕ και τους ελεγκτές υπαλλήλους αυτής. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν υπηρεσιακό καθήκον τους κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.
β) Η μη εσπευσμένη επιτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος, των Υπουργών Παπακωνσταντίνου ή Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία το ελληνικό κράτος από την φοροδιαφυγή των αναφερομένων στη Γαλλική Λίστα προσώπων και η με αυτό το τρόπο παρεμπόδιση-κωλυσιεργία επιτέλεσης του διοικητικού -ελεγκτικού φορολογικού καθήκοντος, καθώς και της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, από πλευράς ποινικού φορολογικού δικαίου (σύμφωνα με το νόμο για τις ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ, ως υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας), στοιχειοθετεί, τουλάχιστον, το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα), αν η παράλειψή τους δεν διώκεται ποινικά και με άλλες αυστηρότερες διατάξεις.
γ) Σ΄αυτή την περίπτωση για την μη έγκαιρη επιτέλεση καθήκοντος των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, να διαβιβάσουν τη Γαλλική Λίστα ονομάτων φοροφυγάδων στο ΣΔΟΕ, παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.), αρμόδιοι για ποινική δίωξη είναι οι Ελληνες Βουλευτές της Ολομέλειας, ως Συλλογική Εισαγγελική Αρχή σε μυστική ψηφοφορία μέχρι το πέρας της Β΄ Τακτικής Βουλευτικής Συνόδου (άρθρο 86 του Συντάγματος) της παρούσας Βουλής πού άρχισε από την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου 2012. Δηλαδή, από 1/10/2012, μπορούσε η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατ΄ αυτών, αλλά και μέσα στο Καλοκαίρι του 2012 (Α΄ Τακτική Σύνοδος). Βέβαια, για να αποφασίσει η Ολομέλεια σε μυστική συνεδρίαση, έπρεπε να υπάρχει πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος από 30 βουλευτές. Ήδη μέσα στην Βουλή υπάρχουν βουλευτές δικηγόροι που έχουν τις νομικές γνώσεις, αλλά και αν δεν υπήρχαν, άγνοια του Συντάγματος και του Ποινικού νόμου από βουλευτές δεν αναγνωρίζεται. Εξ΄ άλλου όλοι οι βουλευτές έχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα.
δ) Μέσα στην πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος των Υπουργών από 30 βουλευτές, μπορούσε να συμπεριληφθεί και το μη πολιτικό πρόσωπο, ο Υπεύθυνος του ΣΔΟΕ.
ε) Οι δικαιολογίες των πολιτικών ότι η λίστα ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και άρα δεν λαμβάνεται υπόψη (σύμφωνα με το άρθρο το άρθρο 171 § 2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως ισχύει στην ποινική διαδικασία, δεν στέκουν, είναι αστείες και εν γνώσει τους στρεψόδικες διότι: α) Η ηλεκτρονική λίστα είναι έγγραφο και δεν προήλθε από ιδιώτη παρανομούντα, αλλά προήλθε από Δημόσιο Διοικητικό Όργανο -Υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας, και συνεπώς δεν είναι παράνομο αποδεικτικό μέσον, β) Προηγείται πάντα το υπηρεσιακό καθήκον, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, ακόμη και αυτεπαγγέλτως αφού υπάρχει πληροφορία περί φοροδιαφυγής και μάλιστα πληροφορία για συγκεκριμένα άτομα, στα οποία όφειλαν οι Υπουργοί Οικονομικών και το ΣΔΟΕ να εστιάσει την αυτεπάγγελτη φοροελεγκτική έρευνα.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια