Ποτάμι Αχαϊας: Αναξιοποίητα τα μνημεία

Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι απλοί θεματοφύλακες περασμένων μεγαλείων. Είναι ζωντανά κύτταρα της ιστορικής συνέχειας των λαών και η πιο ακράδαντη απόδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Για το Ποτάμι, ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελεί  έναν σημαντικό και πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, καθώς συνιστά ένα από τα κυριότερα «εργαλεία» μίας σύγχρονης στρατηγικής  σχεδιασμού για την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία. . Ο Πολιτιστικός Τουρισμός εξάλλου, εν αντιθέσει με το Μαζικό τουρισμό, είναι φιλικός προς το φυσικό περιβάλλον, προστατεύει τους πολιτιστικούς πόρους, ανοίγει τη βεντάλια των προορισμών και κυρίως συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η περιοχή της Αχαΐας είναι πράγματι ένα μεγάλο σύνολο μοναδικών πολιτιστικών προορισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μόνο που αυτό δεν αρκεί, για να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως τοπική κοινωνία και οικονομία..

Για την ολοκλήρωση του ρόλου των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων τους και ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να αξιοποιηθούν,  να διαφημιστεί η ύπαρξή τους, για παράδειγμα μέσω των τουριστικών γραφείων και να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό.  Επίσης απαιτείται να επεκταθεί το μέτρο  του διευρυμένου ωραρίου που εφαρμόστηκε πρώτη φορά πέρσι για 33 χώρους, αυξάνοντας τη ροή των επισκεπτών και τα έσοδα, σε περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους κατά την τουριστική περίοδο καθώς και ένα συγκροτημένο  σχέδιο που θα επιτρέπει τη διασύνδεση με την κοινωνία μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και θα αξιοποιεί τη δεθνή εμπειρία μέσω της συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με στόχο την ανάδειξη περιοχών και πόλεων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας που ακόμα και στις μέρες μας μένει αναξιοποίητος αλλά και άγνωστος. Τέτοιοι χώροι όπως για παράδειγμα το Μυκηναΐκό νεκροταφείο Μιτόπολης, το οποίο απέχει μόλις 20χλμ από την Πάτρα, το Κυκλώπειο Τείχος Δυμαίων, το οποίο απέχει μόλις 35χλμ αλλά και ο Αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης δεν έχουν αξιοποιηθεί, βρίσκονται στην αφάνεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η πρόσβαση στους χώρους αυτούς είναι ιδιαίτερα  δύσκολη. Με κέντρο το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, ένας χώρος πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, και φυσικά με τους ήδη γνωστούς και προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής θα μπορούσε να δοθεί μια νέα δυναμική στη προσέλκυση τουριστών, αρκεί μόνο να γνώριζαν την ύπαρξη τους και τη δυνατότητα επίσκεψής τους.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι μόνο χώροι φύλαξης και έκθεσης έργων τέχνης και σημαντικών αντικειμένων, είναι και τόποι όπου αναδεικνύεται η οικουμενική ανάγκη για δημιουργία και έκφραση. Ανάγκη που ξεπερνά το χώρο και το χρόνο και  επιτρέπει τη συνομιλία με το διαφορετικό.