Σύλλογο δημιούργησαν οι δανειολήπτες της Αχαϊκής. Συντονίζονται και διεκδικούν

Στη δημιουργία -και επισήμως πλέον- Συλλόγου Δανειοληπτών της Αχαϊκής Τράπεζας προχώρησαν χθες δεκάδες συμπολίτες, σε ειδική συγκέντρωση που έγινε στο ξενοδοχείο «Αστήρ», με σκοπό να διαπραγματευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποπληρωμή των δανείων τους και να επιτύχουν ταυτόχρονα τη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις τους, σε μια περίοδο δύσκολη για την Οικονομία της χώρας και την τοπική Οικονομία ειδικότερα.

Την προσπάθεια αυτή ενισχύουν το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών, ο ΣΕΒ και άλλοι φορείς. Τη νομική κάλυψη της προσπάθειας έχουν οι δικηγόροι κ.κ. Τσαούσογλου και Γαλάνης, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ενημέρωσε τους δανειολήπτες και ο πρόεδρος της Τράπεζας Ε. Φλωράτος. Ο σύλλογος θα διοικείται προσωρινά από Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα συγκαλέσει γεν. συνέλευση και εκλογή μονιμότερης Διοίκησης, μόλις εγκριθεί το Καταστατικό.

Στη χθεσινή συγκέντρωση έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το χειρισμό του όλου ζητήματος (διευκολύνσεις αποπληρωμής, αλλά και παροχή ρευστότητας από όποια Τράπεζα διαδεχθεί την Αχαϊκή), ενώ ο Σύλλογος είναι «ανοικτός» για κάθε άλλη πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 3.500-4.000 δανειολήπτες επαγγελματίες της Πάτρας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της απόγνωσης, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει γενικότερα για μια περιοχή που είχε πληγεί βαθύτατα, ακόμη και πριν καν αρχίσει να εκδηλώνεται η κρίση. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής από την Τράπεζα της Ελλάδος και η υπαγωγή της στο καθεστώς της εκκαθάρισης επέφεραν τεράστιες επιπτώσεις στους δανειολήπτες της Αχαϊκής. Κι αυτό διότι η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε ανάδοχος μόνο σε ό,τι αφορά το σκέλος των καταθέσεων, ενώ το μέλλον των δανείων της Αχαϊκής παραμένει πλήρως ασαφές και άδηλο.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα απέρριψε την ανάληψη των δανείων, με το επιχείρημα ότι "εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά μας, θα πάρουμε κι άλλα;".