Ζαχαράκη από την Πάτρα: Οι πέντε πυλώνες για τη δύσκολη θεραπεία του δημογραφικού

Δύσκολη η θεραπεία του δημογραφικού προβλήματος, καθώς το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων θα είναι τουλάχιστον αρνητικό για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Στην Πάτρα το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων είναι 1 προς 1, ενώ στα Καλάβρυτα είναι 1 προς 10 με 1 προς 15 που σημαίνει άμεση ερήμωση πολλών ορεινών περιοχών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη των γιατρών Οσίου Λουκά, χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Αστήρ» από τον καθηγητή Δημογραφίας, επιστ. υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος (ΕΛΙΔΕΚ) Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, κατά την εισαγωγή της ανέφερε ότι «από το 2011 έχουμε επιδεινούμενη εικόνα συρρίκνωσης του πληθυσμού. Οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30,3 ετών. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι τα 29 έτη. Ρεκόρ γεννήσεων μετά τα 40 έτη».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτυπώνεται με την ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ακολούθως ανέφερε ότι άμεσα λαμβάνονται μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα παραδοθεί σε τέσσερις μήνες και βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες.

«Ο πρώτος αφορά την εναρμόνιση τις επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Αυτό σημαίνει με απλούς όρους ότι θα αυξήσουμε τις άδειες από τους 6 μήνες στους 9 και διευρύνεται η δυνατότητα αυτή και στους ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά να δίνεται μέρος της άδειας και στον πατέρα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την αύξηση των επιδομάτων. Από την 1η Ιανουαρίου 334.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξημένο επίδομα παιδιού και παράλληλα θα αυξηθεί και το αφορολόγητο στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Ο τρίτος αφορά την κάλυψη των παιδιών με βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικότερα ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες. «Και θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουμε περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μπορεί να βγει η οικογένεια και κυρίως η μητέρα να συμμετάσχει στην επαγγελματική ζωή».

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια. «Ηδη 825 οικογένειες έχουν εκταμιεύσει το δάνειό τους και οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι πάνω από 9.300. Μάλιστα θα αυξήσουμε το διαθέσιμο ποσό, ώστε να καλυφθούν πολλά περισσότερα νέα ζευγάρια».

Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας αφορά τη διαχείριση της γήρανσης, την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και το φαινόμενο της διαρροής υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού, το λεγόμενο «brain drain». Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι τα νούμερα βελτιώνονται και ως προς τις επιστροφές που καταγράφονται, αλλά και ως προς τις νέες αναχωρήσεις που είναι σημαντικά χαμηλότερες το 2022 (5,5 χιλιάδες αναχωρήσεις) από ότι ήταν το 2010 (39 χιλιάδες αναχωρήσεις).