Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας για το εκτός λειτουργίας ραντάρ στο λιμάνι της Πάτρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση συντήρησης για την επόμενη διετία, του Συστήματος Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS) υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε κεντρικούς λιμένες και, δυστυχώς, βρίσκεται εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες ελλείψει τεχνικής υποστήριξης.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για την προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του Λιμενικού επεμβαίνουν στο πλαίσιο των τεχνικών τους δυνατοτήτων, για να διατηρήσουν το σύστημα σε λειτουργία, όπως γράφει σήμερα η "Καθημερινή".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, τον Ιούνιο του 2012, όταν επανασυστήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση του VTMIS είχε σταματήσει. «Αμέσως δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του οδηγίες ώστε να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για να επανακτήσει το σύστημα τη μέγιστη λειτουργικότητά του» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Από το Λιμενικό, πάντως, αναφέρουν ότι η επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος δεν τίθεται σε αμφιβολία επειδή δεν λειτουργεί το σύστημα VTMIS.

«Η ικανότητα αυτή αποδεικνύεται καθημερινά από τις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος σε θέματα παράνομης διακίνησης τσιγάρων, συλλήψεων για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και αντιμετώπισης άλλων έκνομων ενεργειών» τόνισαν.

Το VTMIS λειτουργεί σταδιακά από το 2002 σε Πάτρα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα. Κατά την άποψη των λιμενικών, το σύστημα συνεπικουρεί την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα ανωτέρω λιμάνια, που διεξάγεται με βάση τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων. «Το σύστημα δεν συνδράμει τις ενέργειες των Λιμενικών Αρχών σε θέματα ασφαλείας (παράνομοι μετανάστες, παράνομα φορτία κ.λπ.), παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο», υποστηρίζουν από το υπουργείο Ναυτιλίας.