Ανυπότακτη Πολιτεία: Mετονομασία της οδού Κορίνθου σε Κωστή Παλαμά

"Η ονοματοδοσία μιας πόλης, δεν είναι αυστηρά τεχνικό ζήτημα. Αντίθετα, αποτυπώνει τις επιλογές των ανθρώπων στον χώρο. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής, είναι κομβικής σημασίας, στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης και του ιστορικού φορτίου.

Οι δυσκολίες, π.χ. με την εφορία, σαφώς και οφείλονται να λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
α) Η ονομασία "Κορίνθου", δεν αποτελεί τίποτα άλλο από γεωγραφικό προσδιορισμό κατεύθυνσης. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, μετά τη διάνοιξη της Κανακάρη, η Κορίνθου προβλέπεται να αντιδρομηθεί και να αποτελέσει οδό εισόδου στην πόλη. Συνεπώς, καταργείται ο νυν γεωγραφικός προσδιορισμός.

Επιπλέον, με τη μετατροπή της Κανακάρη σε οδό εξόδου, της Κορίνθου σε εισόδου και την ενδεχόμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, θα μεταβληθεί σημαντικά το εμπορικό και οικονομικό τοπίο, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης.
β) Όσο για το ενδεχόμενο η μετονομασία να προκαλέσει δυσκολίες στις συναλλαγές των δημοτών με τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να θυμηθούμε την περίπτωση της πλατείας Όλγας. Εξ όσων γνωρίζω, ενστάσεις είχαν διατυπωθεί την περίοδο μετονομασίας της σε Εθνικής Αντιστάσεως.

Η μετονομασία της, παρότι είναι στη καρδιά του κέντρου της πόλης, δεν θεωρώ ότι δημιούργησε δυσκολίες στις εκεί εδρεύουσες επιχειρήσεις εμπορίου και εστίασης. Μια απλή διαδικτυακή περιήγηση σε ηλεκτρονικούς χάρτες, σε διαφημιστικές καταχωρήσεις και ψηφιακούς καταλόγους επιχειρήσεων, πιστεύω ότι αρκεί για να γίνει κατανοητή η παραπάνω διαπίστωση. 
γ) Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Παλαμάς είναι ένας ποιητής διεθνούς εμβέλειας.  Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, το εξής ενδεχόμενο: Στην επόμενη Ολυμπιάδα, η ολυμπιακή φλόγα να περάσει από ένα κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου βρίσκεται το σπίτι του δημιουργού του Ολυμπιακού Ύμνου.

Ας αναλογιστούμε τα οφέλη που θα αποκομίσει η αχαϊκή πρωτεύουσα από τη διεθνή προβολή του θέματος. Θα δείξει διεθνώς ότι πρόκειται για μια πόλη, που έχει την βούληση να τιμά και να νοηματοδοτεί μέσα στο χώρο της, τις ανεκτίμητες πνευματικές παρακαταθήκες του ποιητή. Η αποτύπωση της αναγνώρισης της προσφοράς του Παλαμά στον κεντρικό ιστό της πόλης, είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου η Πάτρα να καταστεί πόλος έλξης πνευματικών ανθρώπων και ερευνητών. Κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, να θυμίσουμε ότι το έργο του Παλαμά δεν είναι μόνο πολυμεταφρασμένο, αλλά διδάσκεται και ερευνάται συστηματικά σε πολλά τμήματα Ελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο. Κοντολογίς, τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την πόλη, υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η μετονομασία. 

Γνωρίζετε όλοι τις εργώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν πνευματικοί φορείς της πόλης, για τη διάσωση και την ανακαίνιση της οικίας Παλαμά και την ανάδειξή της σε Μουσείο Πολιτισμού. Για χρόνια, η οικία Παλαμά, αντί να αποτελεί ένα τοπόσημο πνευματικής εμβέλειας, είχε υποπέσει στη λήθη. Με τα παραπάνω δεδομένα, η μετονομασία της Κορίνθου σε Κωστή Παλαμά, με ορόσημο το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, έζησε για επτά χρόνια και έγραψε ποίημα για αυτό, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί ηθικό χρέος όλων μας. Γνωρίζετε τέλος την ευθύνη της επιτροπής στην ανάδειξη και την αποτύπωση της ιστορίας της πόλης στον χώρο. Συνεπώς, θα ήθελα κλείνοντας να επισημάνω ότι, βασικό καθήκον της ιστορίας, είναι να θυμίζει στην κοινωνία όσα η ίδια τείνει να λησμονήσει.

Για την "Ανυπότακτη Πολιτεία" Άκης Παλαιολόγος - Ιστορικός"