ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Το Πανεπιστήμιο δεν φοβάται τα ιδιωτικά ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τα πάντα

"Ο Ακαδημαικός Χαρτης της χώρας χρειάζεται  αναδιάταξη. Πρέπει να αποφασίσουμε πόσα Δημόσια Πανεπιστήμια αντέχουμε να χρηματοδοτήσουμε ικανοποιητικά και πόσα χρειαζόμαστε πραγματικά. Το Δημογραφικό δεν πρέπει να αγνοηθεί όπως και η υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα Δημοσίων Πανεπιστημίων. Ο διάλογος πρέπει να γίνει νηφάλια γιατί αφορά το μέλλον της χώρας". Αυτό δηλώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας που προβλέπει μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή στην Εκπαίδευση.

- Ζούμε σε έναν καινούργιο κόσμο που εξελίσσεται με αδιανόητους ρυθμούς, μια περίπτωση είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Πόσο επηρεάζουν τις σπουδές σε ουσία και ποιότητα;

Θα έχουμε Αλλαγή Παραδείγματος που θα επηρεάσει τα πάντα. Θα πρέπει να αποκτηθούν νέες δεξιότητες, επαγγέλματα θα εκλείψουν και θα εμφανιστούν νέα. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών και να δώσει έμφαση στην αξιοποίηση του ΚΕΔΙΒΙΜ. Θα είναι πολύ ενδιαφέροντα τα επόμενα χρόνια και θα επηρεάσουν σημαντικά την Κοινωνία και το Πανεπιστήμιο.

- Μόνιμο θέμα συζήτησης στην πόλη είναι η σύνδεση του Πανεπιστημίου μαζί της. Ποια είναι σήμερα η μεταξύ μας σχέση και τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική; 

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Το Φεστιβάλ Καλωσορίσματος έχει φέρει κοντά τη περιοχή με το Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται όμως μια φυσική παρουσία του Πανεπιστημίου στη πόλη της Πάτρας σε ένα κτίριο. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται χορηγίες και δωρεές. Πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Ιδρύματος Α. Μεντζελόπουλου και της αείμνηστης Διγενοπούλου. Η Πρυτανική Αρχή θα εργασθεί για να γίνουν περισσότερα βήματα προσέγγισης.                                                                                                                                                                                                                            

- Αυτές τις μέρες υπάρχει μια τηλεοπτική διαφήμιση που μιλά για τα λιβάδια της θάλασσας με αναφορά στο Πανεπιστήμιο σας. Πόσα τέτοια σημαντικά έργα σε Ελλάδα και πέρα από αυτή είναι σε εξέλιξη;                                   

  Στο Πανεπιστήμιο Πατρών γίνεται υψηλού επιπέδου έρευνα και το Πανεπιστήμιο μας συμμετέχει σε πάρα πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα από τα οποία παράγονται σημαντικά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο έργο αφορά τα λιβάδια της θάλασσας. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η ερευνητική δραστηριότητα δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας στη περιοχή και προσελκύει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στο Πανεπιστήμιο.

- Ποια θέματα σας απασχόλησαν στην πρώτη σας θητεία και ποια έχουν πρωτεύουσα σημασία για την νυν θητεία σας;

Η αναδιάταξη του ακαδημαικού χάρτη, η λειτουργία των φοιτητικών εστιών, οι διεθνείς κατατάξεις, η προσέλκυση θέσεων προσωπικού πάσης φύσεως, η αύξηση της χρηματοδότησης και η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν τη πρώτη θητεία. Στη νέα θητεία συνεχίζουμε τη βελτίωση αυτών και προχωράμε στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με ξένα Πανεπιστήμια, την ενίσχυση της έρευνας, την απόκτηση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, τη δημιουργία παραρτήματος στην Αλέξανδρεια , την 8η Σχολή στην Αρχαία Ολυμπία, τη κατασκευή του νέου Φοιτητικού Εστιατορίου και τη μελέτη για τη κατασκευή του κτιρίου της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

- Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Υπάρχει η άποψη ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να νικηθεί΄, ειδικά στην Ελλάδα. 

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αν στηριχθεί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ειδικά το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων πρέπει να έχει τους ίδιους κανόνες με αυτούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Προσωπικά επειδή πιστεύω ότι τα ιδιωτικά είναι, και με το κολλέγια, δεν φοβάμαι τη λειτουργία τους.