Στρατηγικές επενδύσεις τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα

Δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα, περιλαμβάνονται στη λίστα των 53 στρατηγικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ.

Από την εμβληματική επένδυση του 1 δισ. ευρώ της Microsoft έως το mega τουριστικό project των 840 εκατ. ευρώ στη Σαρωνίδα και από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Mytilineos, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ έως την επένδυση της Bluesky300 για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αποτελούν επενδύσεις που έχουν ενταχθεί που έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων από τις 7 Ιουλίου του 2019.

Πρόκειται για το 65% των έργων που θεωρούνται σήμερα Στρατηγικές Επενδύσεις (52 συνολικά) και το 70% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 11 δις. ευρώ.

Η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε έργα που αφορούν στην ενέργεια με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 4,385 δισ. ευρώ. Πρόκειται 13 έργα με τελευταίο ενταγμένο το έργο της Διώρυγα Gas για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU) στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο τουρισμός είναι η δεύτερη κατηγορία που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατηγικών επενδύσεων, καθώς έχουν ενταχθεί 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,074 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών και οι δύο επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα.

Πρώτη μεγάλη επένδυση, είναι το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα στη θέση «Βαρκό», στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από δύο ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 5* συνολικής δυναμικότητας 155 δωματίων, Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες κ.ά.

Η επένδυση είναι συνολικού προϋπολογισμού 107,41 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο Ν.3894/2010 με φορέα υλοποίησης την εταιρεία RND INVESTMENTS GREECE

Και η δεύτερη στρατηγική επένδυση της Δυτικής Ελλάδας είναι στον τουρισμό. Θα δημιουργηθεί στην Κυλλήνη της Ηλείας και αφορά στο Arcadia Luxury Resort. Η επένδυση αφορά στην δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου Resort, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα, παραθεριστική κατοικία, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές στη θέση Κάστρο Κυλλήνης, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην Πελοπόννησο. Η δυναμικότητα της επένδυσης υπολογίζεται ενδεικτικά σε 809 δωμάτια/ διαμερίσματα/ βίλλες με προϋπολογισμός 240,80 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη ΑΕ και η επένδυση έχει ενταχθεί και αυτή στον αναπτυξιακό νόμο Ν.3894/2010.