Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων το "σπιράλ"

Η 33η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με συμμετοχή 300 μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΥΑ των δήμων της χώρας καθώς και αρκετών δημάρχων. Εκ μέρους της αντιπολίτευσης του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ στη συνέλευση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς (επικεφαλής της παράταξης και τακτικό μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ) και Χαράλαμπος Στανίτσας (αναπληρωματικό μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑΠ). 

Οι εκπρόσωποι του σπιράλ ταξίδεψαν στα Χανιά την Πέμπτη και παρακολούθησαν ειδική εσπερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού που φιλοξενήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης» στο λιμάνι της πόλης. Αξιόλογοι ομιλητές φώτισαν όλες τις  πλευρές της διαχείρισης του νερού, παγκόσμια και τοπικά και παρουσίασαν στοιχεία, ευκαιρίες, προβληματισμούς και κινδύνους.

Την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε η Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α, που ήταν μάλιστα εκλογοαπολογιστική, αφού εξέλεξε στο τέλος της το νέο Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την επόμενη πενταετία. Προηγήθηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από μέλη του απερχόμενου ΔΣ, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Δημάρχους και Προέδρους ΔΕΥΑ και μέλη της Ένωσης. Πέρα από τον απολογισμό και την παρουσίαση πεπραγμένων, η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τρέχοντα θέματα, προβλήματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος και έντονους προβληματισμούς για τις προαναγγελθείσες επικείμενες συνενώσεις.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι το συντονιστικό όργανο των Δ.Ε.Υ.Α., ο θεσμικός εκπρόσωπός τους στην Πολιτεία και έχει ως μέλη της 123 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης από όλη την Ελλάδα που εξυπηρετούν με υπηρεσίες Ύδρευσης- Αποχέτευσης, Άρδευσης, Αφαλάτωσης και Τηλεθέρμανσης 5,2 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Ιδρύθηκε το 1989 και έχει έδρα τη Λάρισα. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια λειτουργίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης έχει χαρακτηρισθεί ως ένα πολύ επιτυχημένο δείγμα αποκέντρωσης και συλλογικής προσπάθειας. 

Κατά την παραμονή τους στα Χανιά, Πέτρος Ψωμάς και Χαράλαμπος Στανίτσας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες από όλη την Ελλάδα και να συζητήσουν μαζί τους θέματα που απασχολούν τους δήμους και τους δημότες τους, πέρα από τα ζητήματα του νερού, των ΔΕΥΑ και των επερχόμενων εξελίξεων στο χώρο. Ήταν ένα τριήμερο πλούσιο σε γνώσεις και επαφές τις οποίες τα στελέχη του σπιράλ φρόντισαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο, πιστά στις αξίες της εξωστρέφειας, της δικτύωσης και της καταγραφής καλών αυτοδιοικητικών πρακτικών.