Πρωτοτυπεί ο δήμος με 50% μείωση των τελών στις παραλίες

Πρωτοπορεί, με ιδανική λύση ως προς το ύψος των δημοτικών τελών κατάληψης και χρήσης του αιγιαλού των ακτών που ανήκουν στα διοικητικά του όρια, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, σε μία χρονική περίοδο που επαγγελματίες εστίασης και ξενοδόχοι ελπίζουν να πάρουν βαθιές οικονομικές ανάσες, χωρίς βάρη που θα τους παρεμποδίσουν στην επανεκκίνηση των κλάδων τους.

Μετά από συνεννόηση που επήλθε με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου - κάτι που μόνο εύκολη διαδικασία δεν θεωρείται - ο Δήμος πέτυχε μοναδικά να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης της χρέωσης για την παραλιακή γραμμή του, σε ποσοστό 50%.

Το «δώρο» στον επιχειρηματικό κόσμο, που περιμένει βοήθεια και στήριξη, γενικά, από την πολιτεία, εκτιμάται πως είναι κάτι σημαντικό γι' αυτόν, ενώ δεν φαίνεται να επιβαρύνει και το σημαντικότερο ν' ανατρέπει τον φετινό δημοτικό προϋπολογισμό, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος.

Ακολουθώντας πιστά τις εντολές του δημάρχου Σπ. Μυλωνά, οι δημοτικές υπηρεσίες όρισαν τις νέες τιμές των παραπάνω δημοτικών τελών, που για την τρέχουσα σεζόν θα φτάσουν ακόμα και στα 3  ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, φτάνοντας στην πραγματικότητα σχεδόν στα επίπεδα του 2019.

> Στις παραλίες του Λαρισσού από 9 ευρώ/τ.μ. το 2020 φέτος ορίζεται στα 4,5 ευρώ/τ.μ.

> Στις παραλίες της Δύμης και Μόβρης από 7 ευρώ/τ.μ. πέρσι φέτος πέφτει στα 3 ευρώ/τ.μ.

«Αυτά ισχύουν για το φετινό καλοκαίρι και ελπίζουμε να μπορέσουμε, με νέο αίτημά μας στην ΚΕΔ, να το κρατήσουμε και για την θερινή περίοδο του 2022» δηλώνει ο κ. Σταυρογιαννόπουλος, δίνοντας από τώρα διάρκεια και αισιδοξία στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Δυτικής Αχαΐας.

Για τους κοινόχρηστους χώρους, την εκμετάλλευση δηλαδή πεζοδρομίων, πλατειών ή και τμημάτων δρόμων, ο Δήμος υλοποιεί τον λεγόμενο έμμεσο λιγότερο φόρο.

Η νομοθεσία για την πανδημία επιτρέπει την παραχώρηση σε καταστήματα εστίασης έως και διπλάσιου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, με μηδενική επιπλέον χρέωση.

Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας διαθέτει 100 τ.μ., θα του παραχωρηθούν (εφόσον υπάρχει όμως διαθέσιμος χώρος) 200 τ.μ., χρεώνοντάς του ο Δήμος μόνο τα 100 τ.μ. Αν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε κοινόχρηστο χώρο, τότε αυτό δεν σημαίνει πως θα του μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τα τ.μ. που ηδη κατέχει.

Κατά τα λοιπά, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες δημοτικών τελών παραμένουν ως έχουν για το 2021, με μηδενικές αυξήσεις.

 

Πηγή: εφημ. Πελοπόννησος