Πατρινοί ετοιμάζουν αντίδραση μέσω νομικής οδού για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Πάτρας

Στη Βουλή θα φέρει η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, την αποκάλυψη της «Π» για τις συνθήκες μεταφοράς των εκθεμάτων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Πατρών, από τις αίθουσες «Hansen» του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που καταγγέλονται ως τραγικές.   

Η κ. Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην «Π», διευκρίνισε ότι στην υπό σύνταξη κοινοβουλευτική ερώτησή της προς την υπουργό Πολιτισμού, θα ζητάει από τη Λίνα Μενδώνη να πληροφορηθεί, εάν η υπουργός γνώριζε για τη μεταφορά και τις συνθήκες που αυτή έγινε και θα τη ρωτάει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να προστατευθούν και να καταγραφούν τα εκθέματα. Και βέβαια το κύριο ζητούμενο θα είναι, εάν το ΥΠΠΟ μπορεί να εγγυηθεί για τη διασφάλιση των σπάνιων αυτών ιστορικών και λαογραφικών εκθεμάτων, που πλέον το μεγαλύτερο μέρος τους έχει μεταφερθεί προς φύλαξη, στην αίθουσα «Αίγλη» της «Veso Mare».

Την ίδια ώρα, γνωστοί ενεργοί Πατρινοί ετοιμάζουν την αντίδρασή τους απέναντι στον Δήμο Πατρέων μέσω της δικαστικής οδού και για τον σκοπό αυτό δρομολογούν τη σύσταση Συλλόγου, που θα διευκολύνει τη μηνυτήρια αναφορά και την καταγγελία που ετοιμάζονται να καταθέσουν προς την Εισαγγελία Πατρών.

Παράλληλα με όλα αυτά, πατρινές οικογένειες εκθετών, έχουν αποφασίσει να ζητήσουν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό να τους επιστραφούν τα αρχεία τους, από τη στιγμή που εκτιμούν ότι απαξιώνονται και κινδυνεύουν από τη μεταχείριση του Δήμου Πατρέων.

«Κλειδί», όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», για τη διεκδίκηση της επιστροφής, είναι το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδας μας. Πρόκειται για μία από τις πολλές ευχαριστήριες επιστολές που είχε αποστείλει το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.