Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας παρουσιάζοντας στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας της περιφερειακής αρχής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και να περνούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Τολμούμε να ισχυριστούμε ότι με βάση την έως δουλειά μας δεν είναι μακριά ο καιρός που η Δυτική Ελλάδα θα μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης, βελτιώνοντας κατακόρυφα όλους τους δείκτες της».
Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.
Ό Περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Περιφέρειας για το δωδεκάμηνο που πέρασε αναφέρθηκε αρχικά στην συγκρότηση του νέου θεσμού, στην οργάνωση των Υπηρεσιών και στην κατάταξη του προσωπικού. «Μια δουλειά αθόρυβη, κι όμως εξαιρετικά επίπονη και κρίσιμη ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες σ’ όλη την χώρα που ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες από τον νόμο του «Καλλικράτη» οργανωτικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά επιμέρους δράσεις της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ: «Εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Στοχεύσαμε σε γρήγορους ρυθμούς εντάξεων νέων έργων και απορροφήσεων πόρων ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Και το πετύχαμε. Μέσα στο 2011 εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 110 νέα έργα σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, τα συμβασιοποιημένα έργα έφτασαν, πλέον, στα 233 εκατομμύρια ευρώ ή στο 54,6% του προγράμματος και οι πληρωμές στα 145 εκατομμύρια ευρώ ή στο 34% του προγράμματος. Φυσικά, δε επαναπαυόμαστε. Δουλεύουμε ακόμα σκληρότερα ώστε να πετύχουμε το 100% των στόχων μας».
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: «Αν και θέση της κυβέρνησης ήταν να μην εντάσσονται νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρά μόνο να αποπληρώνονται τα παλιά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε όχι μόνο να μπει σε μια σταθερή ροή αποπληρωμής των παλιών έργων αλλά και να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έξι νέα έργα. Συνολικά στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι πληρωμές προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έφτασαν μέσα στο 2011 στα 14,3 εκατομμύρια ευρώ».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: «Χάρη στην παρέμβαση της Περιφέρειας το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε στην Γ’ Ζώνη Κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Μέσα στο 2011 εκταμιεύθηκαν συνολικά 19 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη νέων επενδύσεων σε κρίσιμους για την Δυτική Ελλάδα τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών και ο πρωτογενής τομέας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε χρέη της τάξης των 33,5 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Προχωρήσαμε σε απογραφή. Χωρίς δανεισμό και με αιματηρές οικονομίες, μέσα σ’ ένα χρόνο, τα χρέη απομειώθηκαν κατά 54%. Εξοικονομήσαμε, επίσης, πόρους από την μείωση των μισθωμάτων και τον δραστικό περιορισμό των λειτουργικών μας δαπανών».
ΓΙΑ ΕΡΓΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ: «Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία αυτή την στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, της υπογραφής σύμβασης ή της δημοπράτησης δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα σ’ όλη την Περιφέρεια όπως για παράδειγμα το νέο λιμάνι Αιγίου. Επίσης, στην φάση της υλοποίησης βρίσκονται έξι μεγάλα έργα βελτίωσης των αστικών υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, συνολικού ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ (αντιπλημμυρικά, έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων κ.α.)».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: «Παρ’ ότι, επί της ουσίας, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει σταματήσει τις πληρωμές καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μέσα στο 2011 ποσό 3,6 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων της Περιφέρειας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: «Αναλάβαμε χρέος της τάξης των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Καταφέραμε να καλύψουμε, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και εξορθολογισμό των δρομολογίων, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της οφειλής, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους μαθητές και στους γονείς τους».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ – ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ: «Μέσα στο 2011, εξαιτίας των επίμονων πιέσεων της Περιφέρειας, αποκαταστάθηκε η ροή χρηματοδότησης των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων. Συνολικά, για τους σεισμόπληκτους, εξασφαλίστηκαν και εκταμιεύθηκαν προς τους δικαιούχους 50 εκατομμύρια ευρώ (τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο). Για τους πυρόπληκτους διετέθησαν 3,25 εκατομμύρια ευρώ».
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: «Ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και προβολής της Δυτικής Ελλάδας, μέσα στο 2011 ήρθε πιο κοντά στην φάση της υλοποίησης. Στις 15 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι προωθείται η κύρωση από την Βουλή της ένταξης του έργου στον αναπτυξιακό νόμο».
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΤΡΑΣ: «Συστηματικές ήταν οι πιέσεις μας ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης του νέο Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας. Έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την διαδικασία ΣΔΙΤ και αναμένεται έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τον Ιούνιο κλιμάκιο της ΕΤΕπ επισκέφθηκε την Πάτρα και ενημερώθηκε σε βάθος για την αναγκαιότητα του έργου. Επίσης, μέσα στο 2011 ξεκίνησε την λειτουργία του και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: «Ενεργοποιήθηκε, ύστερα από καθυστέρηση ετών, το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας. Επίσης, εξασφαλίστηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης στον αστικό χώρο μέσω του προγράμματος Jessica».
ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ: «Μπαίνει σε προτεραιότητα η αναβάθμιση των υποδομών. Ήδη, οδεύει προς υλοποίηση ο διαγωνισμός ολοκλήρωσης των μελετών, δημοπρατούνται σύντομα τα έργα ανάπλασης του χερσαίου χώρου, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η οδική σύνδεση με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου και έχει υποβληθεί πρόταση αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Αρχαία Ολυμπία».
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: «Είναι η πρώτη φορά που συζητείται σε βάθος η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο κατέθεσε ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μελέτη τεκμηρίωσης του έργου επέκτασης η οποία και αξιολογείται από την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ».
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε, επίσης, τις πρωτοβουλίες που πήρε η Περιφέρεια για την απεμπλοκή των έργων της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας Οδού» ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανακατασκευής του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και του Νοσοκομείου Αγρινίου. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται για τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και για επιμέρους έργα όπως η επέκταση του προαστιακού της Πάτρας, η λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής από το Κρυονέρι προς το Αγρίνιο κ.α.
Ο πλήρης απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2011 θα παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 30 Ιανουαρίου (4 μ.μ.), στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο» στην Πάτρα.