Ξεκινά την Τετάρτη η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος

Ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη οι εργασίες πεζοδρόμησης της Μαιζώνος από την Αράτου με κατεύθυνση την πλατεία Γεωργίου, δοκιμάζοντας την αντοχή και την υπομονή εμπόρων, πολιτών και οδηγών.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών με σκοπό την ενημέρωση των καταστηματαρχών του κέντρου από στελέχη και μηχανικούς του Δήμου Πατρέων, οι έμποροι εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξέλιξη των εργασιών, ζητώντας αφενός να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα του έργου ώστε να μην χαθεί η εορταστική περίοδος κι αφετέρου μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης να διασφαλιστεί ο εμπορικός χαρακτήρας της Μαιζώνος.

Όπως ενημέρωσαν οι αντιδήμαρχοι, Παναγιώτης Μελάς και Διονύσης Πλέσσας οι εργασίες που ξεκινούν την Τετάρτη προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο, ενώ τμηματικά θα αποδίδονται τα κομμάτια που θα ολοκληρώνονται. Παράλληλα, ανέφεραν πως η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται από τις κάθετες οδούς, ενώ η πρόσβαση των πολιτών στα καταστήματα θα πραγματοποιείται κανονικά μέσω των πεζοδρομίων, τα οποία θα παραμείνουν ως έχουν, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση των πολιτών.

Π.ΜΕΛΑΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

«Οι εργασίες ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη από την Αράτου με κατεύθυνση την πλατεία Γεωργίου. Όπως έχουμε συμφωνήσει με τον εργολάβο τα συνεργεία θα είναι ενισχυμένα, ώστε κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται να αποδίδεται στην κυκλοφορία. Στόχος μας είναι τον Νοέμβριο το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται κανονικά στα πεζοδρόμια, τα οποία θα μείνουν ως έχουν. Εξετάζουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις με την τροφοδοσία των καταστημάτων και προχωράμε κανονικά. Υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για την πόλη με την ολοκλήρωση των αναπλάσεων σε Άνω και Κάτω πόλη και με την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα αλλάξει η εικόνα της Πάτρας. Δεσμευτήκαμε ότι θα καταλάβουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ επόμενο βήμα είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Έχουμε έτοιμο το τεχνικό δελτίο, το οποίο και θα καταθέσουμε στην Περιφέρεια, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να πούμε ακόμη πότε θα έχουμε ανάδοχο», δήλωσε στη «Γ» ο αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώτης Μελάς.

Δ. ΠΛΕΣΣΑΣ: ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Πλέσσας τόνισε πως «ακούσαμε με πολλή προσοχή τα θέματα που έθεσαν οι έμποροι και πραγματικά η δημοτική Αρχή συμμερίζεται την αγωνία τους, αφού γνωρίζουμε τα προβλήματα του εμπορίου. Ενημερώσαμε για το τεχνικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι οι αναπλάσεις και οι πεζοδρομήσεις. Τέθηκε το ζήτημα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, για το οποίο θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση, ενώ συζητήσαμε και τον εμπορικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο πεζόδρομος. Δεν θέλουμε να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της Μαιζώνος, όμως πρέπει να διασφαλίσουμε και την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν ήδη στην περιοχή. Αυτά είναι θέματα τα οποία θα ξεκαθαρίσουν με τη νέα κανονιστική στην οποία θα καταλήξουμε μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Eρ. Διονυσάτου: Να προλάβουμε τις γιορτές

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου υπογράμμισε στην «Γ» πως «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα» και ευχαρίστησε τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που είχε υποβληθεί από καιρό, με σκοπό να μεταβούν στον Σύλλογο για να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μελών του. «Το έργο της Μαιζώνος είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητά του. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις εργασίες, όπως επίσης, και να μην εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για την πρόοδο των έργων, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να προλάβουμε τις γιορτές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Επίσης, αυτό που θέλουμε είναι η Μαιζώνος να παραμείνει εμπορικός δρόμος, χωρίς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζόδρομου. Θέλουμε να είναι ένας πεζόδρομος ελεύθερης διέλευσης για τους πολίτες. Θα είμαστε δίπλα στον Δήμο και όπου χρειαστεί θα πιέσουμε και από τη δική μας πλευρά»

Χρ. Σολωμός: Λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Χρήστος Σολωμός εστίασε στο γεγονός ότι ο Δήμος θα πρέπει να δρομολογήσει λύση για την συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης, βάζοντας λεωφορεία από τα δημοτικά πάρκινγκ προκειμένου ο κόσμος να μεταβαίνει στο ιστορικό κέντρο δωρεάν. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι το βασικότερο που θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα ο Δήμος προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις το διάστημα υλοποίησης των έργων».

Κ. Ζαφειρόπουλος: Να προλάβουμε δυσοίωνες καταστάσεις

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να προληφθούν όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα. Όπως είπε «θέλουμε να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πρόοδο των εργασιών, όμως ο Δήμος οφείλει να ασκήσει πιέσεις. Όπως ενημερωθήκαμε τα πεζοδρόμια θα είναι ελεύθερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη ανοικτό το πρόβλημα με την τροφοδοσία. Ζητήσαμε επίσης, στα πάρκινγκ της βόρειας πλευράς της πόλης να δρομολογηθεί λεωφορείο για να μεταφέρει τους πολίτες στο κέντρο, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα χαθεί η αγοραστική κίνηση λόγω του προβλήματος της στάθμευσης. Σε δεύτερο χρόνο είμαστε διατεθειμένοι συνολικά να δούμε τη λειτουργία της πόλης μέσω και της νέας κανονιστικής που θα πρέπει να θέτει σαφή όρια στη Μαιζώνος, μην επιτρέποντας την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων».

Γ. Ρούπας: Στο παρά πέντε η συζήτηση

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εμπορική Ανανέωση», Γιάννης Ρούπας παρατήρησε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, για να προληφθούν προβλήματα κι όχι στο πάρα πέντε. «Ο εμπορικός κόσμος ενημερώθηκε για τα έργα λίγο πριν ξεκινήσουν, χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προετοιμασία ή πρόβλεψη για τη λειτουργία των καταστημάτων. Θεωρώ ότι θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές τους επόμενους έξι μήνες. Το έργο της πεζοδρόμησης θα έπρεπε να ξεκινήσει αφού είχαν απαντηθεί σημαντικά θέματα για την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, κι ενώ θα προηγείτο ένας συνολικός σχεδιασμός. Αποτέλεσμα είναι, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης να αποκοπεί και ο κόσμος να αδυνατεί να προσεγγίσει το κέντρο, αποδυναμώνοντας έτσι την κεντρική αγορά».

Ν. Στριφτούλιας: Χάνονται χιλιάδες θέσεις στάθμευσης

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων και επίτιμος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Νίκος Στριφτούλιας, επεσήμανε ότι το έργο θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά, καθώς θα είναι αδύνατη η πρόσβαση του κόσμου. «Υπάρχουν 1.200 θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους και με τα έργα στη Μαιζώνος θα χαθούν πολλές από αυτές. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δυστυχώς θα επιλέγουν τα πολυκαταστήματα και τα μικρά καταστήματα θα έχουν κάθετη πτώση του τζίρου τους. Δεν είμαστε αντίθετοι με τα έργα, όμως πρέπει να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η αγωνία όσων ζούμε καθημερινά τα προβλήματα της αγοράς».

 

  1. K. Τηλιγάδης: Η πόλη πάνω από το «εγώ» μας

Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Τηλιγάδης, τόνισε πως «ο δήμος εισέπραξε την αγωνία και την ανησυχία των εμπόρων. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό έργο που αφορά τη συνολική εικόνα της πόλης, δεν μπορούμε να προτάσσουμε το ‘εγώ’ μας. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί κάτι όμορφο που θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για τα τοπικά καταστήματα. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε το έργο και να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Γ. Αβράμης: Κομβικό σημείο ο προγραμματισμός

Την αγωνία του λόγω της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών πεζοδρόμησης εξέφρασε και ο πατρινός έμπορος, Γιώργος Αβράμης, λέγοντας πως «ο προγραμματισμός είναι κομβικό σημείο από τη στιγμή κιόλας που έχει ήδη χαθεί ένας μήνας. Ελπίζουμε να έχουν τελειώσει τα έργα πριν τις γιορτές. Σε κάθε περίπτωση είμαστε θετικοί στην πεζοδρόμηση».