Με τον βιολογικό καθαρισμό συνδέονται και άλλες περιοχές της Πάτρας

Οριστική λύση στο ζήτημα της διάθεση των βορθολυμάτων για μια σειρά από περιοχές της Πάτρας, ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΠ. Η Δημοτική Επιχείρηση ενέταξε το έργο προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΠ ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό του έργου θα διατεθεί στην τοπική αγορά, ώστε να τονωθεί η χειμαζόμενη οικονομία.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ έχει ως εξής:

«Η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, κινούμενη στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Δημοτικής αρχής, έθεσε, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ως βασική προτεραιότητα την αναζήτηση πόρων από το ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση  βασικών έργων υποδομής, αρμοδιότητας της Δημοτικής Επιχείρησης, που λείπουν από την πόλη μας.

Μετά από επίμονες και  συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου, της Διοίκησης και των στελεχών της ΔΕΥΑΠ  καθώς και των Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ενέργειας  και  Κλιματικής Αλλαγής, αξιολογήθηκε θετικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  του ΕΣΠΑ η αποχέτευση των λυμάτων των οικισμών Βραχναίϊκων, Μονοδενδρίου,  Ρογιτίκων,  Μιντιλογλίου, του Καστελοκάμπου ,των Δεμενίκων και τμημάτων της Οβρυάς και της Παραλίας που δεν διαθέτουν αποχέτευση.

Ήδη υπεγράφη  από την ΔΕΥΑΠ  το σύμφωνο αποδοχής όρων απόφασης ένταξης της πράξης  συνολικού προϋπολογισμού εικοσιτεσσάρων  εκατομμυρίων (24.000.000)  ευρώ πλεον  ΦΠΑ.Η ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΠ   θα ανέλθει  σε δύο εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες  (2.350.000) ευρώ πλέον του  συνόλου  του ΦΠΑ των εργων  εκ ποσού  πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι χιλιάδων (5.520.000) ευρώ, που  δεν αποτελεί για το πρόγραμμα επιλέξιμη δαπάνη.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω έργων, σε συνέχεια εκείνων των οικισμών του Ρίου και του Αγ. Βασιλείου που η αποχέτευσή τους έχει ήδη ενταχθεί  στο πρόγραμμα , απαλλάσσονται από το  οικονομικό άλγος των βοθρολυμάτων  αρκετές περιοχές του Δήμου Πατρέων που αντιμετωπίζουν για χρόνια πρόβλημα αποχέτευσης και αντιστοιχούν περίπου στο 15% του πληθυσμού του.

Παράλληλα θα προστατευθεί το θαλάσσιο και υπόγειο υδατικό περιβάλλον  και τα υδατορεύματα της περιοχής καθώς και η δημόσια υγεία ενώ θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του οικοσυστήματος με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στον τουρισμό και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, με την κατασκευή  όλων αυτών των  έργων  συνολικού προϋπολογισμού πενήντα τριών εκατομμυρίων (53.000.000)  ευρώ εντός του χρονικού ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, εντός δηλαδή της επόμενης τετραετίας, θα υπάρξει τόνωση  της τοπικής οικονομίας, καθώς ένα μέρος της όλης δαπάνης των έργων θα κατευθυνθεί στη χειμαζόμενη τοπική αγορά και στο εργατοτεχνικό δυναμικό του κλάδου των κατασκευών της περιοχής μας που δοκιμάζεται  σκληρά από την ανεργία.»