Μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων σε Αχαΐα-Ηλεία

Την άμεση αποστολή των προγραμμάτων άρδευσης ανά αντλιοστάσιο και καναλέτο, από τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων  της Π.Ε Ηλείας και της Π.Ε Αχαΐας που αρδεύονται από την ζώνη του Πηνειού, ζητάει με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας προκειμένου να αντιμετωπιστεί, κατά το δυνατόν  η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, λόγω της υφιστάμενης λειψυδρίας.

Βάσει της σχετικής επιστολής, οι αρδευτικοί οργανισμοί, πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2024, ώστε η ποσότητα νερού να διαμοιράζεται εξίσου  δίκαια στο σύνολο των αρδευτών.

Σημειώνεται ότι με  την υπ’ αριθ. πρωτ. 194237/651/14-06-2024 απόφαση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ηλείας έχει εφαρμοστεί η παροχή 17 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο από τη λεκάνη του φράγματος Πηνειού στην κεντρική αρδευτική διώρυγα από το Σάββατο 15/06/2024. Δεδομένου ότι οι απαιτήσεις αρδευτικών αναγκών για το σύνολο των στρεμμάτων των καλλιεργειών είναι οι μέγιστες δυνατές και η παροχή δεδομένη, επιβάλλεται να πραγματοποιείται από το σύνολο των αρδευτών ορθολογική χρήση νερού, τα κατά τόπους Τ.Ο.Ε.Β. να καταρτίσουν πρόγραμμα άρδευσης ανά αντλιοστάσιο ή καναλέτο, σύμφωνα με τις δικλείδες του εγγειοβελτιωτικού έργου και να τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί άρδευσης.

Μέχρι και σήμερα παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση νερού από τους αρδευτές και αφετέρου η συνεχής και πλήρη λειτουργία του συνόλου των αντλιοστασίων και των καναλέτων έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην επαρκεί και πολλά αντλιοστάσια να υπολειτουργούν.