Κορωνοϊός: Ασθενείς από την Πάτρα πιθανό να μεταφερθούν στα Ιωάννινα

Ξεπέρασαν τα όρια οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Πάτρας. Θέμα χρόνου είναι η διακομιδή περιστατικών στη ΜΕΘ Ιωαννίνων όπου η 6η Υγειονομική Περιφέρεια ανοίγει έξι επιπλέον κλίνες και θέτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων σε ετοιμότητα.

Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης του κορονοϊού στο ΠΓΝΠ όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα νέα δεδομένα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Η προσπάθειά μας είναι να μην ανοίξουμε κι άλλη κλινική» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης προσθέτοντας ότι:

«Πιο δύσκολο απ' όλα είναι οι κλίνες ΜΕΘ. Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εχουμε ετοιμάσει άλλες 6 στη ΜΕΘ Ιωαννίνων ώστε αν πιεστεί περαιτέρω η κατάσταση στην Πάτρα, κάτι που περιμένουμε, να αρχίσουμε τις διακομιδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων».

Ο κ. Καρβέλης δεν έκυψε την προσωπική του ανησυχία αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση της πανδημίας για τον διαρκή και αμείωτο αριθμό νέων κρουσμάτων που έχει η περιοχή μας και που μοιραία οδηγεί και σε μία διαρκή ροή νοσηλευομένων.

«Είμαστε τόσες εβδομάδες στο κόκκινο και σε γενική απαγόρευση και η κατάσταση δεν ελέγχεται με τίποτα.

Τι άλλο να κάνουμε για να πειστεί ο κόσμος να εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας; Πόσα κρεβάτια να φτιάξουμε ακόμα; Δεν προβληματίζεται κανείς για όλη αυτή την κατάσταση;»

Διερωτάται δημοσίως ο κ. Καρβέλης.

Χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος, νοσηλεύονταν στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ 105 ασθενείς, ένα παιδάκι στην Παιδιατρική Κλινική και 27 στη ΜΕΘ.

Στον «Άγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν χθες 75 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 7 στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα δε με τα εργαστηριακά ευρήματα στην κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κυκλοφορούν σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις του ιού (Βρετανική, Ισπανική, Νοτιοαφρικανική).

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τη Βρετανική μετάλλαξη που καταγράφει και ταχύτατο βαθμό εξάπλωσης.

Χθες στην Αχαΐα κατεγράφησαν 135 νέα κρούσματα. Από αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας διέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, τα 85 ήταν στην Πάτρα, τα 22 στην Κάτω Αχαΐα, 18 στο Αίγιο, 1 στα Δεμένικα, 1 στην Οβρυά, 1 στο Πλατάνι, 1 στα Καλάβρυτα, 3 στην Ακράτα, 1 στην Ερυμάνθεια, 1 στη Χαλανδρίτσα και 1 στο Ρίο.  

«Είμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Για να τα καταφέρουμε θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε. Το λέμε τόσο καιρό και το ξαναλέμε, χωρίς την εφαρμογή των μέτρων δεν θα καταφέρουμε τίποτα» επισημαίνει ο κ.Μπονάνος.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά κατά τους τυχαίους ελέγχους που διενεργεί η 6η Υγειονομική Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Για παράδειγμα χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Καρβέλης στα 224 τεστ που διενεργήθηκαν στον σταθμό του Επιμελητηρίου εντοπίστηκαν 7 θετικά και στα 260 που έγιναν στα Ταμπάχανα εντοπίστηκαν 6 θετικά. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι τον έλεγχό τους κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και φυσικά μετέδιδαν τον ιό.

Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανάγκη της απόλυτης εφαρμογής των μέτρων προστασίας. «Σε μια γειτονιά της Πάτρας, στα Ταμπάχανα, εντοπίσαμε όσα σε ολόκληρο τον νομό Ηλείας όπου χθες διενεργήθηκαν 390 τεστ και βρήκαμε 6 θετικά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πόσο επιβαρυμένη είναι η Πάτρα» επισημαίνει ο κ. Καρβέλης.

Σήμερα θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Εργατικές Κατοικίες Ανθείας για το ευρύ κοινό κατά τις πρωϊνές ώρες. Παράλληλα σε δειγματολητικούς ελέγχους θα υποβληθούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Πατρών.