Καρυές και Καλλιθέα στην Πάτρα κινδυνεύουν περισσότερο από κατολισθήσεις(ΧΑΡΤΗΣ)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ολοκληρωμένη πλέον μελέτη μέτρησης των επιπτώσεων σε επίπεδο διάβρωσης και κατολισθήσεων στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία.  Η μελέτη αφορούσε τον προσδιορισμό της γεωλογικής επικινδυνότητας στις πυρόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας.

Στον χάρτη που σχεδίασε επί των στοιχείων της μελέτης η ερευνητική ομάδα του Γεωλογικού Πατρών, αποτελούμενη πέραν του Καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου από τους Καθηγητές Παρασκευά Ξυπολιά ( Πρόεδρο του Τμήματος ), Ιωάννη Κουκουβέλα και τον Επίκουρο Καθηγητή Νικόλαο Δεπούντη , απεικονίζονται με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση και ιδιαίτερη επικινδυνότητα για κατολισθήσεις.

Οι περιοχές SOS που υποδεικνύονται στον χάρτη για την εγγύς περιοχή μας είναι η Καλλιθέα, οι Καρυές και πάνω από την Τριταία η ενδιάμεση περιοχή των Νομών Αχαΐας και Ηλείας.

Στον χάρτη που σχεδίασέ η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα απεικονίζονται με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση με βάση τις ενδείξεις της μελέτης και ιδιαίτερη επικινδυνότητα για κατολισθήσεις».

Όσο πιο σκούρα η απόχρωση στον χάρτη τόσο πιο επιρρεπής είναι η περιοχή σε κατολίσθηση.

Ο Καθηγητής Νικολακόπουλος αποσαφηνίζει ότι η «εκτίμηση της γεωλογικής επικινδυνότητας για διάβρωση και κατολισθήσεις στους δύο νομούς εκτιμήθηκε αφού έλαβε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες: Σφοδρότητα πυρκαγιάς, Υψόμετρο, Κλίση, Προσανατολισμός των κλίσεων, Γεωλογικό υπόβαθρο, Τεκτονική (ρήγματα), Χρήσεις Γης, Οδικό δίκτυο, Υδρογραφικό δίκτυο και πόσες φορές έχει καεί κάθε περιοχή. «Πρέπει να επισημανθεί» τονίζει ο ίδιος «πως αν μια περιοχή έχει καεί περισσότερο από μια φορές τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους γιατί δεν μπορεί σε αυτήν την περιοχή να υπάρξει φυσική αναδάσωση.»