Αναγνωστοπούλου: «Πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην υποστελεχωμένη Καρδιοχειρουργική κλινική του ΠΠΝΠ»

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας μέσω της οποίας ζητά να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αλλά και η Καρδιοχειρουργική κλινική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
"Σύμφωνα με την επιστολή, η Καρδιοχειρουργική κλινική εφημερεύει για επείγοντα περιστατικά μόλις τέσσερις φορές το μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό της περιοχής που αναγκάζεται να διακομιστεί σπαταλώντας κρίσιμες ώρες είτε στα Ιωάννινα είτε στην Αθήνα με κίνδυνο της ζωής του. Την Πέμπτη 11.04.2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην εν λόγω κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά.

Για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων δεν έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων. Στην πρόσφατη προκήρυξη με 140 κενές οργανικές θέσεις στα δυο μεγάλα νοσοκομεία του νομού Αχαΐας προκηρύχθηκαν μόλις 13 θέσεις με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργεί με τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις δώδεκα λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο προσωπικό που δεν μπορεί να υποστηρίξει καθημερινή εφημέρευση της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, φτάνει όμως για να λειτουργήσει την απογευματινή-επί πληρωμή λειτουργία.

H πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη. Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο."