Όλα είναι έτοιμα για τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στη ψηφιακή εποχή από τις 3 Φεβρουαρίου
Στην Πάτρα, στην Δυτική Αχαΐα, στην βόρεια πλευρά της Ηλείας και στην νότια Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι, Ναύπακτος) επεκτείνεται από τις 3 Φεβρουαρίου το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης, με την έναρξη λειτουργίας του κέντρου εκπομπής στην Αρόη Πατρών. Στο εξής οι τηλεθεατές θ’ απολαμβάνουν υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση, καλύτερο ήχο και πολλές διαδραστικές υπηρεσίες, με μικρότερο κόστος καθώς η ψηφιακή τηλεόραση απαιτεί πολύ χαμηλότερη ισχύ συγκριτικά με την αναλογική και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων έγινε η επίσημη παρουσίαση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή απ’ τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σωκράτη Κάτσικα, τον Γενικό Διευθυντή της Digea (ψηφιακός πάροχος) Γιώργο Μαθιό και τον Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκο Μιχαλίτση.
Πριν την παρουσίαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παρέδωσε ψηφιακούς αποκωδικοποιητές σε εκπροσώπους προνοιακών ιδρυμάτων της Αχαΐας όπως η «Μέριμνα», το «Άσυλο Ανιάτων» κ.α.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους καταγράφονται οι εξελίξεις και γίνονται αντιληπτές από όλους μας. Οι λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία, θυμόμαστε όλα τα βήματα. Ξεκινήσαμε με τη μαυρόασπρη τηλεόραση που συχνά στην οθόνη είχε χιόνια και συνέχεια βασανιζόμασταν στριφογυρίζοντας τις κεραίες στις ταράτσες των σπιτιών μας», τόνισε στην εισήγηση του ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε:
«Μετά ήλθε η έγχρωμη τηλεόραση και μαζί, από τις ογκώδεις συσκευές και τις μικρές διαστάσεις περάσαμε στις μεγάλες οθόνες και στις επίπεδες τηλεοράσεις τύπου πλάσμα. Προσπερνώ όσα στο μεταξύ μπήκαν στην τηλεοπτική στη ζωή μας, από το βίντεο έως την πρόσφατη σύνδεση του υπολογιστή με την οθόνη της τηλεόρασης. Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Είναι το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση».
Καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, χαμηλότερη ισχύς, περισσότερες δυνατότητες λήψης, απελευθέρωση συχνοτήτων, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα φέρει η ψηφιακή εποχή, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης πριν θέσει στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κάτσικα το αίτημα για γρήγορη κάλυψη του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας απ’ την ψηφιακή τηλεόραση.
«Το Νοέμβριο που μας πέρασε σε μια ανάλογη συνάντηση είχαμε υποδεχθεί τις ψηφιακές εκπομπές από τα Ακαρνανικά όρη. Θέσαμε τότε ένα αίτημα. Ζητήσαμε το ψηφιακό σήμα να καλύψει το συντομότερο δυνατό το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και συνέχισε:
«Βλέπουμε σήμερα με ικανοποίηση ότι υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα και ότι σε λίγες ημέρες μέσω του Κέντρου που θα εκπέμπει από την Αρόη θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του αστικού συγκροτήματος της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας, της βόρειας Ηλείας και της νότιας Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο κύριε Γενικέ, το αίτημα για την πλήρη κάλυψη ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ψηφιακό σήμα παραμένει και εμείς θα σας το θέτουμε συνεχώς μέχρι την πλήρη ικανοποίησή του».
Απ’ την πλευρά του ο κ. Σωκράτης Κάτσικας υπογράμμισε ότι η Πολιτεία τήρησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ότι σύντομα η ψηφιακή τηλεόραση θα επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό αποτελεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διακοπή του αναλογικού σήματος και μετάβασης στην ψηφιακή εποχή η οποία ανοίγει ολωσδιόλου νέες δυνατότητες.
Ο Γενικός Διευθυντής της Digea Γιώργος Μαθιός παρουσίασε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης. Όπως ανέφερε ήδη το ψηφιακό σήμα έχει επεκταθεί στο 67% της χώρας ενώ στη Δυτική Ελλάδα 300.000 τηλεθεατές (από το κέντρο εκπομπής στα Ακαρνανικά Όρη) και 270.000 τηλεθεατές (από το κέντρο εκπομπής της Αρόης) έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.
«Δεν χρειάζεται κανείς ν’ αλλάξει τηλεόραση, ούτε κεραία. Χρειάζεται ένας απλός αποκωδικοποιητής και στη συνέχεια ένας πανεύκολος επανασυντονισμός της τηλεόρασης», τόνισε ο κ. Μαθιός, προσθέτοντας ότι και η εγκατάσταση αποκωδικοποιητή είναι εξαιρετικά εύκολη και μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται κανείς ειδικές τεχνικές γνώσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τηλεόραση και στο γεγονός ότι οι τηλεθεατές θα έχουν πια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και πλήθος υπηρεσιών που δεν υπήρχαν με την αναλογική εκπομπή του σήματος.
Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κάτσικας, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας θα γίνει ενημέρωση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρολόγων που επιθυμούν να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για την ψηφιακή τηλεόραση.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια