Χάνεται από τον χάρτη η Ανάληψη Ηλείας(ΦΩΤΟ)

Κατολισθητικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη στην Ανάληψη του δήμου Ήλιδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν το χωριό τους στην μια πλευρά, στην κυριολεξία, να βουλιάζει! Μάλιστα, μια κατοικία βρίσκεται σχεδόν στον «αέρα», αφού στα θεμέλια του φαίνεται ότι εξελίσσεται το ρήγμα,  με αποτέλεσμα το ζευγάρι που διέμενε να φύγει από το σπίτι, διότι κανείς δεν γνωρίζει τις επόμενες μέρες ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου. Χθες νωρίς το πρωί, αυτοψία διενήργησαν γεωλόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σαμπατακάκη, παρουσία του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Ήλιδας Σπύρου Τζουλέκη.

Οι πρώτες κινήσεις θα  αφορούν στην δημιουργία γεώτρησης στο κέντρο του φαινομένου και στην μέση του δρόμου, θα σταλεί η γεωτεχνική μελέτη στο υπουργείο για την οριοθέτηση επικίνδυνης ζώνης και για την αποζημίωση  του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

 Ο δήμος Ήλιδας απέστειλε από την Τρίτη έγγραφο στην ΥΑΣ, μέσω του οποίου περιγράφεται η κατάσταση και ζητείται η χορήγηση ενός λυόμενου για τους κατοίκους που το σπίτι τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η μεγάλη ενεργοποίηση του ρήγματος έγινε πριν ακριβώς έναν χρόνο, κατά την διάρκεια παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Από τότε, όπως τονίστηκε και χθες, οι γεωλόγοι συνέλεξαν τα στοιχεία και παρακολουθούσαν την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και καθημερινά κινδυνεύουν οι ζωές τους, χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις.

«Ενημερώσαμε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες υπηρεσίες και ήρθα σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον καθηγητή τον κ. Σαμπατακάκη, για να έρθουν να δουν την εξέλιξη του φαινομένου και να μας προτείνουν τι μπορούμε να κάνουμε.

Επίσης, στείλαμε έγγραφο στην αρμόδια Υπηρεσία για την εκκένωση του σπιτιού στου οποίου τα θεμέλια εξελίσσεται το ρήγμα και για την χορήγηση λυόμενου στους ανθρώπους που έφυγαν από το σπίτι τους, αλλά και για τον οριοθέτηση για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Το φαινόμενο έχει εξελιχθεί από πέρυσι και υπάρχει ανησυχία. Περιμένουμε τις προτάσεις των ειδικών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος είπε: «Συντονίσαμε τις ενέργειες μας και κοιτάμε αρχικά τα άμεσα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε κυρίως για την ασφάλεια των κατοίκων. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο θα αναθέσει μια γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη και θα προχωρήσουμε σε οριοθέτηση επικίνδυνης ζώνης .

Είναι διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο έρευνας, για να δούμε εάν μπορούμε να σταματήσουμε το φαινόμενο και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων».