Φωκίων Ζαίμης: Μονόδρομος η ανάπτυξη για τη Δυτική Ελλάδα

Τους στόχους του, τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που προχωράνε αλλά και την ανάγκη  να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η περιοχή ανέλυσε ο  αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας Ζαΐμης.   

Γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας με τεράστια προσφορά στον τόπο ο κ. Ζαΐμης πιστεύει ότι ο λόγος που πρέπει να ωθεί κάποιον στην πολιτική είναι μόνο η προσφορά κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αξίες κάθε ατόμου. 

«Οι αγωνιστές δεν έφτιαξαν περιουσίες» 

 «Καταρχάς, θέλω να τονίσω ότι οι αγωνιστές δεν έφτιαξαν ποτέ περιουσίες. Ο Ασημάκης και ο Ανδρέας Ζαΐμης ήταν δυο προσωπικότητες που πολέμησαν στην επανάσταση για την πατρίδα μας χωρίς άλλο όφελος κάτι που αποδεικνύεται και από τον τρόπο ζωής της οικογένειάς μας σήμερα.  Στην πολιτική βρίσκομαι από μικρό παιδί, μάλιστα από το 1977 και έπειτα θυμάμαι κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είχα βοηθήσει αρκετά  τον πατέρα μου στο γραφείο του αλλά και τον αδερφό μου. Επίσης, είχα διατελέσει σύμβουλος σε αρκετές κυβερνήσεις  αλλά ήμουν και  δίπλα στον  πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.  

Ήμουν πάντα άνθρωπος που προσέφερα και νομίζω αυτό σε συνδυασμό με το πρόσωπο του Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με ενέπνευσε να τον ακολουθήσω,  ήταν η αιτία που αποφάσισα να συμμετέχω στις Περιφερειακές εκλογές του 2019. Ως άνθρωπος βλέπω και ζω στο παρόν, συνεπώς δουλεύω όσο μπορώ καλύτερα γιατί θέλω τα  επόμενα τρία χρόνια να δώσουμε έργα στον πολίτη της περιοχής.  Η παράταξή μου και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης θέλουμε  να ανατρέψουμε ένα κακό κλίμα που υπάρχει για τους πολιτικούς, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που αυτό που λένε το εννοούν  και θα το κρίνουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές νομίζω», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα

Αναφορικά με το δίκτυο ΣΕΑΔΕ ο αντιπεριφερειάρχης  επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας τόνισε: «Πρόκειται για ένα Δίκτυο που υφίστατο ωστόσο προχωρήσαμε σε τρεις βελτιώσεις: Πρώτον το διευρύναμε για να μην είναι κλειστό κύκλωμα συλλογικών οργάνων να συνεισφέρουν περισσότεροι στον πολιτικό διάλογο. Δεύτερον έχουμε προσθέσει και πολλούς περιφερειακούς  και τοπικούς φορείς για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και εικόνα επί των θεμάτων. Τρίτον  συνεδριάζουμε και εκτός Πάτρας γιατί και οι τρεις νομοί είναι ισάξιοι και ισότιμοι».

Πρόγραμμα Μεταποίησης

Ένα από τα πολλά προγράμματα που τρέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι αυτό της Μεταποίησης  που έχει ως στόχο την « Ενίσχυση του μεγέθους  και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ» με προϋπολογισμό 10 εκ ευρώ και ενισχύονται έργα από 20.000 έως 1 εκ ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαΐμης στόχος είναι να υπάρξει επιχειρηματική δράση που μέσα από τη μεταποίηση να δίδει  προστιθέμενη αξία στο προϊόν .

 

Φυσικό Αέριο: Ένα έργο που προχωρά μετά από συντονισμένες ενέργειες

Ένα μεγάλο στοίχημα και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την περιοχή είναι η έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη o οποίος ξεκαθαρίζει: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο. Είχε διακοπεί βίαια με την αιτιολογία της μη βιωσιμότητας, ωστόσο εμείς από τη στιγμή που αναλάβαμε την Περιφερειακή αρχή  πραγματοποιούμε συντονισμένες ενέργειες για να μη χαθεί και τα καταφέραμε!  Ανοίξαμε  το φάκελο, μελετήσαμε πάρα πολύ καλά γιατί είχε απορριφθεί και ξεχάστηκε. Μιλήσαμε με βιομηχάνους, ειδικούς συμβούλους που ασχολούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό με ενεργειακά θέματα, βρήκαμε τα σοβαρά λάθη που είχαν γίνει σε παλαιότερες μελέτες και ουσιαστικά ξεκινήσαμε τη διαδικασία από την αρχή.  

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο  ΔΕΣΦΑ (οργανισμός που δεν ελέγχεται από κυβέρνηση και αποτελείται από στελέχη διαφόρων χωρών, καταρτισμένα σε ενεργειακά) εξέτασαν θετικά την πρότασή μας και θα ενταχθεί το έργο στον δεκαετές  σχεδιασμό. Είναι μια τεράστια επιτυχία που δεν αφορά εμένα προσωπικά ή  τον Νεκτάριο  Φαρμάκη αλλά όλη τη Δυτική Ελλάδα».

Αναπτυξιακά έργα στα σκαριά

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο  επόμενο ΕΣΠΑ θα εντάξει την κατασκευή πολλών δρόμων. Έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης:  Για παράδειγμα στα σχέδια μας είναι η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει Αεροδρόμιο Αράξου με Νέα Εθνική Οδό, άρα μιλάμε για σύνδεση  πόλης με αεροδρόμιο. Σημασία έχει όταν σχεδιάζεις, να σχεδιάζεις και να κοιτάς το βαθμό που συνεισφέρει το έργο αυτό στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει Μαρίνες με σκάφη σε Πάτρα, Αίγιο, Ναύπακτο και Μεσολόγγι. Επίσης, στα σχέδιά μας είναι και η περιοχή του Ρίου, κατόπιν συναντήσεων με Δήμο Πατρέων σε  πολιτικό επίπεδο και τεχνικών υπηρεσιών προχωράμε μελέτη ήπιας αποκατάστασης ακτών από τη διάβρωση που θα φορά την οδοποιία και ποδηλατόδρομο μέχρι τα όρια του Ψαθόπυργου».

Αμυντική βιομηχανία

«Έχουμε αποφασίσει να συνεργαστούμε για να υλοποιηθούν έργα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα τα εργοστάσια ΕΒΟ και Αράξου. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο εθνικής άμυνας να διαμορφώσουμε κοινά ερευνητικά έργα και να βοηθήσουμε σε έρευνα και καινοτομία», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης έρευνας και καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης που πρόσφατα συναντήθηκε μάλιστα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με τον αρχηγό και στελέχη της ανώτατης ηγεσίας.