Τα ενεργά ρήγματα και το «ξεχασμένο» ρήγμα του Ψαθόπυργου

Ο Εγκέλαδος έχει ξεχάσει επί πολλές δεκαετίες τη Θεσσαλία και θύμισε την ύπαρξή του με τρομοκρατικό τρόπο. Αντίθετα, στη Β. Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι συχνός επισκέπτης.

Χθες τα χαράματα κατεγράφη μια ακόμη δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 15χλμ βορειοδυτικά του Αιγίου, που είχε εστιακό βάθος 15 χλμ κι έγινε αισθητή στην Πάτρα κι όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Εδώ και δυο μήνες οι σεισμολόγοι λένε ότι βρίσκεται σε διέγερση ο δυτικός Κορινθιακός. Ο Καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχουν γίνει 1.800 μικροδονήσεις στην περιοχή.

Ο Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Θύμιος Σώκος είπε ότι οφείλουμε να κινούμαστε και να αντιδρούμε στα όρια μιας «λελογισμένης ανησυχίας».

Ο κ. Σώκος επισήμανε: «Όντως ο δυτικός Κορινθιακός βρίσκεται σε μια διέγερση, αλλά το γεγονός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και πολλά πράγματα.

Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και οι σεισμοί δεν είναι σαν τις καταιγίδες που ξέρουμε ότι έρχονται συνήθως τον χειμώνα.

Ο σεισμός έρχεται ως απρόσκλητος επισκέπτης. Οι τελευταίες αλλεπάλληλες, μικρού μεγέθους, δονήσεις δείχνουν ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, αλλά δεν σημαίνει και κάτι το σίγουρο αυτή η διατύπωσή μου…».

 

Πηγή: "εφ. Πελοπόννησος"