Στις θάλασσες της Ηλείας συρρέουν οι λαγοκέφαλο

Ακόμα εμφάνιση κοντά στα παράλια της Ηλείας έκανε το θανατηφόρο ψάρι "λαγοκέφαλος, το οποίο εντόπισε ερασιτέχνης ψαράς από την Γαστούνη, που ψάρευε ανοιχτά μεταξύ Βαρθολομιού και Γλύφας, με τη μέθοδο του «καθετή».

Έπιασε με την πετονιά του το συγκεκριμένο ψάρι, βάρος ενός κιλού, που πλέον εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις Ελληνικές θάλασσες.

Ο Λαγοκέφαλος, πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα.

Ο λαγοκέφαλος -µε την επιστημονική ονομασία lagocephalus sceleratus- παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο, συνεπεία πνευμονικής ανεπάρκειας σε όσους τον καταναλώσουν, τα δε συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.

Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου εκεί ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσω της διώρυγας του Σουέζ.