Στείρα αντιπολίτευση στην Αιγιάλεια - Καταψήφισαν πέντε αιτήματα που ζητούσαν ομόφωνα οι φορείς παιδείας - Τι δηλώνει ο Γρ. Τριανταφυλλόπουλος

Δήλωση του Παιδείας και Πολιτισμού Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, με αφορμή την απόρριψη ΠΕΝΤΕ σοβαρών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία για τον Δήμο: Η μεγάλη πρόκληση της βελτίωσης ακόμα και της αναδιάταξης των δομών Παιδείας στο Δήμο μας δεν αφορούν μόνον την παρούσα δημοτική θητεία αλλά εκτείνεται πέρα και πάνω από αυτή… Γι` αυτό και το αυτοδιοικητικό «προσωπικό» του δήμου μας, οφείλει να ξεπεράσει τις ασθένειες του παρελθόντος, την στείρα άρνηση, την κοντόφθαλμη και μυωπική συμπεριφορά που τόσα δεινά προκάλεσαν στον τόπο μας.

Την επομένη της προσβλητικής για το Δήμο μας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 1η Δεκέμβρη, καλούμεθα να ξεπεράσουμε επ` ωφελεία των συμπολιτών μας τις ανισορροπίες και τους κινδύνους που προκάλεσαν σε μείζονα ζητήματα με βαθύτατες προεκτάσεις, με την στάση τους οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η συνειδητή στόχευσή τους να παγιδεύσουν την δημοτική αρχή και να ματαιώσουν κάθε φορά τον σχεδιασμό που ανατέμνει τα μέχρι σήμερα δυσεπίλυτα προβλήματα, προσκρούει στην κοινή λογική και κατ`επέκταση στην συλλογική συνείδηση των συμπολιτών μας και αυτό μας δίδει δύναμη να αγωνιστούμε ακόμα πιο επίμονα για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που μας υψώνουν.

Προς αποφυγή κάθε άλλης αποπροσανατολιστικής άποψης που επιχειρείται τεχνηέντως να διακινηθεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, γνωστοποιούμε και στους συμπολίτες μας τα στοιχεία που ήταν σε πλήρη γνώση του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που λειτουργούν ενιαία ως «μέτωπο» απέναντι στη δημοτική αρχή, να καταψηφίσουν την εισήγηση για την Παιδεία. Ειδικότερα:

-Με εγκύκλιο τις 9/10/20 το υπουργείο Παιδείας προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις καθόρισε τα βήματα και τις ημερομηνίες για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, δεσμευτικά μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2020 με την υποβολή ηλεκτρονικά της ειδικής φόρμας.

-Η απορριπτική απόφαση με ψήφους «18» έναντι «13» με ευθύνη των τριών επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και για τα πέντε θέματα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και εντάσσονταν στον άμεσο σχεδιασμό για τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και τις ανειλικρινείς προθέσεις τους ακόμα και στα ευαίσθητα ζητήματα της Παιδείας. Με την ψήφο τους οι κ΄.΄κ΄. Γούτος -Ψυχράμη –Παπακωσταντινόπουλος, απέρριψαν και επιχειρούν να μπλοκάρουν:

i. Την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Επαγγελματικού Ειδικού Γυμνασίου –Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγίου) υποχρεώνοντας καθημερινά την μετακίνηση «22» μαθητών της Αιγιάλειας που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και φοιτούν στο ΕΝΕΓΥΛ Πάτρας, στερώντας παράλληλα τη φοίτηση όσων παιδιών από την περιοχή μας αδυνατούν να μεταβούν στην Πάτρα και μέχρι σήμερα δεν ενεγράφησαν και στερούνται της ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

ii. Απέρριψαν την θετική γνωμοδότηση του Δήμου μας για τη λειτουργία του Γυμνασίου και Λυκείου Αιγείρας ως αυτόνομες σχολικές μονάδες. Η νομοθετική θεραπεία του προβλήματος που κληρονομήσαμε από το σχολικό έτος 2012-2013, με συντονισμένες ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής διασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία των σχολείων της Αιγείρας και της Ακράτας. Ωστόσο όταν μας ζητάται με έγγραφο από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η γνωμοδότησή μας για τον προγραμματισμό του σχολικού έτους 2021-2022 και η εισήγησή μας για διατήρηση των αυτόνομων μονάδων καταψηφίζεται, τότε το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

iii. Απέρριψαν την προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού από 10θέσιο σε 12θέσιο, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας δύο ακόμα οργανικών θέσεων δασκάλων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής. Το συγκεκριμένο θέμα το «κληρονομήσαμε» από το 2014 όταν υποβιβάστηκε τότε το δημοτικό σχολείο και θα «θεραπευτεί» και αυτό νομοθετικά.

iv. Είπαν «όχι» στην παραχώρηση της αίθουσας στο Λύκειο Διακοπτού που ήταν απαραίτητη στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης από τον covid. Συγκεκριμένα από το Γυμνάσιο Διακοπτού δίναμε προς χρήση μια αίθουσα στο λύκειο –κι αυτό απαιτεί την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου- ώστε με την επαναλειτουργία των σχολείων να διασφαλίσουμε με μικρότερα τμήματα τη λειτουργία του Λυκείου Διακοπτού για αποφυγή του συνωστισμού λόγω του κορωνοϊου.

v. Απέρριψαν την παραχώρηση του κτιρίου του 2ου Γυμνασίου Αιγίου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Palso για την διεξαγωγή εξετάσεων γλωσσομάθειας στις 19-20 Δεκεμβρίου 2020. Παρά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας ότι οφείλουμε να διαθέσουμε τις αίθουσες για την πραγματοποίηση των εξετάσεων γλωσσομάθειας τινάζεται στον «αέρα» πλέον ο προγραμματισμός που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο σύνολό της η εισήγηση και για τα πέντε θέματα της εκπαίδευσης έλαβε θετικές ψήφους από τις τρεις παρατάξεις, του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου «Αιγιάλεια Τώρα», του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου «Αιγιαλέων Πόλις», της Αγγελικής Κουρή «Λαϊκή Συσπείρωση» και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ευστράτιου Βαρδάκη.

Καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις του Χρήστου Γούτου «Αιγιάλεια Αύριο», της Βασιλικής Ψυχράμη «Ποιοτική Αιγιάλεια» και του Παναγιώτη Παπακωσταντινόπουλου «ΜΠΡΟΣΤΑ».

Η εισήγηση που καταψηφίστηκε είχε λάβει ομόφωνα την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής καθώς και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Στα Δ.Σ. των προαναφερομένων Νομικών Προσώπων εκπροσωπούνται και είχαν ψηφίσει θετικά: η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος διδασκόντων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Β`Αχαϊας, το Εργατικό Κέντρο και η μαθητική κοινότητα.