Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι μουσικοί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν τον δρόμο αυτόν, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού για τα μέτρα που έλαβαν για τους ανθρώπους της τέχνης.
Ένας δρόμος που μέχρι ώρας δεν έχει δείχνει να έχει στον ορίζοντα καμία ανάσταση, αλλά και ούτε δίνει έναν χρόνο για να γνωρίζουν πότε θα έρθει η «σταύρωση» για αυτούς, ελπίζοντας έτσι τουλάχιστον, κάποια στιγμή στη λύτρωση.
Τόσο δραματικά είναι τα πράγματα για ανθρώπους της τέχνης. Ειδικότερα για τους μουσικούς και συγκεκριμένα για τους μουσικούς της Πάτρας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδος, Γιώργο Πετρίτση, το ζήτημα για τους συναδέλφους του δεν είναι αν πάρουν κάποια λεφτά.
«Μιλάμε πλέον για θέμα επιβίωση" τονίζει. Οι μουσικοί της Πάτρας έχουν να δουλέψουν από τον Φεβρουάριο. Το αρχικό χτύπημα ήρθε με την ακύρωση των επίσημων εκδηλώσεων του καρναβαλιού. Τα περισσότερα live που είχαν οριστεί εκείνες της μέρες ματαιώθηκαν.
Στη συνέχεια ήρθε το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των νυχτερινών κέντρων. «Από τότε έχουμε να δουλέψουμε…» δηλώνει πικραμένος ο κ. Πετρίτσης. «Όλους αυτούς τους μήνες από το διάστημα της καραντίνας δεν έχουμε από πουθενά έσοδα».
Το σωματείο έχει καταγεγραμμένα 400 περίπου μέλη, από αυτά ενεργά είναι τα 200 με 250. Πρόκειται γα μουσικούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε διάφορα νυχτερινά καταστήματα, που παίρνουν μέρος σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τους περισσότερους να ζουν από αυτό που κάνουν.
Η μουσική είναι το επάγγελμα και το εισόδημα τους. «Από τα μέλη μας ζήτημα είναι αν πήραν τα 800 ευρώ του ¼ του συνόλου» τονίζει ο κ. Πετρίτσης και το αναλύει: «Πιο συγκεκριμένα επιδοτήθηκαν με τα χρήματα αυτά μόλις 60 μουσικοί στο σωματείο μας.
Ήταν τέτοιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που δίνονταν που απέκλειαν τους περισσότερους από εμάς». Όμως ακόμα και οι λίγοι που τα πήραν, σίγουρα τα χρήματα αυτά δεν τους έφτασαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας.
«Οι μουσικοί δεν είναι μόνοι τους. Έχουμε και οικογένειες» λέει ο κ. Πετρίτσης. «Σε τι να φτάσουν τα 800 ευρώ για τόσο χρονικό διάστημα μια οικογένεια» τονίζει. Η κατάσταση με τον αποκλεισμό των μουσικών από το επίδομα των 800 ευρώ θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν.
«Πώς να μην συνεχιστεί με τους όρους που έχουν τεθεί;» αναρωτιέται ο κ. Πετρίτσης. «Η κυρία Μενδώνη και το υπουργείο Πολιτισμού μας εμπαίζει με τις εξαγγελίες που έκανε. Μας ζητάει για να έχουμε δικαίωμα στο να πάρουμε το επίδομα των 800 ευρώ που ανακοίνωσε για τους ανθρώπους της τέχνης να συμπληρώνουμε 50 ένσημα στο διάστημα του Ιουνίου του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Αλήθεια δεν γνωρίζει κ. Μενδώνη ότι έχουμε να δουλέψουμε τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες; Ποιος μουσικός μπορεί να έχει συμπληρώσει αυτό το διάστημα 50 ένσημα με κλειστά τα καταστήματα;». Υπάρχει επίσης και μία ακόμα τεράστια αδικία, σύμφωνα με τον κ. Πετρίτση.
«Από το επίδομα αποκλείονται οι μουσικοί που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι ειδικότερα στην περιφέρεια υπάρχουν μουσικοί που εργάζονται το ένα βράδυ στο ένα κατάστημα και την άλλη βραδιά σε έναν άλλο που πιθανότατα να είναι μακριά από την πόλη τους;».
Στην Πάτρα που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν και τόσα νυχτερινά καταστήματα που να έχουν live, αρκετοί μουσικοί εργάζονται την μία μέρα στο ένα μαγαζί που βρίσκεται στο Αίγιο και την άλλη μέρα σε ένα άλλο που μπορεί να είναι στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στο Ναύπλιο ή και στη Ναύπακτο. «Όλοι αυτοί οι μουσικοί που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποκλείονται από την κυρία Μενδώνη» τονίζει ο κ. Πετρίτσης.
Έτσι και αλλιώς τα πράγματα θα ‘ναι δύσκολα για τους μουσικούς και μετά το τέλος της πανδημίας, μπαίνοντας σε μία σταδιακή κανονικότητα. Ο κλάδος των μουσικών συνδέεται άμεσα με την εστίαση και ειδικότερα με τα νυχτερινά κέντρα, έναν τομέα που η κρίση του κορωνοϊού τον χτύπησε όσο κανέναν άλλον, με τα καταστήματα να παραμένουν ακόμα και τώρα κλειστά.
«Ποιος επιχειρηματίας θα φέρει ορχήστρα και θα ρισκάρει κάτι τέτοιο όταν γνωρίζει ότι με βάση τους περιοριστικούς όρους που θα ισχύουν δεν θα μπορεί να γεμίσει το μαγαζί του;
Μπορεί να συντηρηθεί μία ορχήστρα από ένα μαγαζί όταν σε αυτό καλούνται να κάθονται ανά 15 τετραγωνικά τέσσερα άτομα; Και ύστερα και είναι και το άλλο που επηρεάζει άμεσα και μας. Πόσα μαγαζιά αναψυχής θα κατορθώσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτούς τους περιοριστικούς όρους;».
Επιπλέον, πέρα από τα καταστήματα, στον αέρα είναι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των φεστιβάλ ή συναυλίες, που έδιναν ένα μεροκάματο στους μουσικούς, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα θέμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, το πώς δηλαδή θα γίνουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πετρίτση, τα live από εδώ και στο εξής, ειδικότερα σε νυχτερινά καταστήματα, θα είναι ένα ζητούμενο και αυτό θα φανεί κιόλας από το καλοκαίρι.
«Κατά την άποψη μου, φοβάμαι ότι δύσκολα θα δούμε live ξανά στα μαγαζιά της Πάτρας, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τους επόμενους μήνες. Νομίζω ότι θα μείνουν γύρω στα 8 με 10 νυχτερινά μαγαζιά, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα ελπίζουν να εργαστούν κάποια στιγμή πάνω από 200 μουσικοί».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πετρίτση το 2020 για τον κλάδο του μάλλον χάνεται, με την κρίση να τραβάει τουλάχιστον έως το 2021 και βλέπουμε. «Όλοι οι ειδικοί λένε ότι από το φθινόπωρο θα υπάρξει και νέο κύμα πανδημίας.
Εμείς τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Πώς θα ζήσουμε όλους αυτούς τους μήνες; Σεβόμαστε τα όσα αποφασίζουν οι ειδικοί, δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, όμως από την άλλη θα πρέπει να επιβιώσουμε και εμείς» τονίζει.
« Δεν φταίμε που ήρθε ο κορωνοϊός, ούτε τον φέραμε εμείς για να πληρώνουμε το τίμημα. Κάπως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος. Αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι δοθεί ανεξαιρέτως σε όλους τους μουσικούς για όλους τους μήνες που θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση το ποσό των 533 ευρώ, ο κατώτατος δηλαδή μισθός.
Ζητάμε επίσης να υπάρξουν οι ανάλογες φοροελαφρύνσεις και μία σειρά παρεμβάσεων της πολιτείας για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα μας, τις υποχρεώσεις μας και την επιβίωση μας».
Πάντως μέχρι ώρας η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία τέτοια διάθεση, στο να βοηθήσει ουσιαστικά τους μουσικούς και γενικότερα τους ανθρώπους της τέχνης. «Στα υπουργεία δεν δέχονται να μιλήσουν μαζί μας, δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα;
Έτσι αντιμετωπίζουν την τέχνη; Υπάρχει τόσος κόσμος σε αυτή. Η πορεία σε μία κρίση εξαρτάται από τον καπετάνιο. Μέχρι τώρα όλα δείχνουν Τιτανικό. Στην τέχνη και στη μουσική με τέτοιους καπετάνιους πάμε ολοταχώς για να χτυπήσουμε παγόβουνο…».
Κ.Α.
(από εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση").